DACHSER leidt MagazijnHelden op

In de huidige arbeidsmarkt kan het voor veel bedrijven lastig zijn om geschikt personeel te vinden. Ook logistiek dienstverlener DACHSER kampt met de krappe arbeidsmarkt en besloot daarom verder te kijken dan de traditionele manieren van recruitment. Vanuit deze visie ontstond een mooie samenwerking tussen de DACHSER vestiging in Waddinxveen en het Werkgevers Service Punt (WSP) Midden-Holland.

Juma Havyarimana (links), MagazijnHeld bij DACHSER, en Christopher Penders, HR-coördinator bij DACHSER in Waddinxveen

Christopher Penders, HR-coördinator bij DACHSER in Waddinxveen, kwam met WSP Midden-Holland in aanraking via de gemeente Gouda, waarmee hij al langer in contact stond met betrekking tot werving en selectie. “De gemeente Gouda tipte ons over het project ‘MagazijnHelden’ dat in samenwerking met werkgeversservicepunt (WSP) en de ondernemersvereniging Evofenedex tot stand is gekomen”, zegt Christopher. “Op dat moment nog een onbekend initiatief voor mij, maar nadat ik door het WSP Midden-Holland werd geïnformeerd over het project werd ik direct enthousiast: hier wil DACHSER aan meewerken.’’

Werkzoekenden in een paar weken opleiden tot loodsmedeweker mét baangarantie – dat is het doel van het project dat is opgezet voor mensen waarbij werken niet vanzelfsprekend is. Mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt of bijvoorbeeld een uitkering ontvangen, maar wel graag willen werken kunnen via zich dit initiatief om laten scholen bij verschillende logistieke bedrijven waar DACHSER een van is. In 2,5 maand tijd volgen de MagazijnHelden een traject waarin je door middel van een opleiding, stage én een ervaren trainer van Evofenedex klaargestoomd wordt om aan de slag te gaan als logistiek medewerker. Na deze periode hebben zij dus een certificaat op zak en zijn zij verzekerd van een werkplek. De MagazijnHelden gaan namelijk in dienst bij het bedrijf waar ze de stage hebben gelopen. In deze maanden mogen zij hun uitkering behouden en worden de opleidingskosten vergoed.

Op deze manier kwam Juma Havyarimana bij de logistiek dienstverlener in Waddinxveen terecht. Hij is pas vier jaar in Nederland – oorspronkelijk komt hij uit Burundi, een land in Oost-Afrika dat grenst aan Congo. Ondanks zijn relatief korte tijd in Nederland, spreekt hij de taal ongelofelijk goed. Volgens Christopher is hij inmiddels onmisbaar geworden in de loods: “Vier maanden geleden is Juma begonnen met zijn opleidingstraject bij DACHSER en sinds januari is hij vast in dienst. Hij pakt de werkzaamheden goed op en is een vaste waarde binnen het team geworden.”

Nog drie MagazijnHelden

Naast Juma heeft DACHSER nog drie andere kandidaten mogen verwelkomen die ook als loodsmedewerker aan de slag gaan. Dominic Heiermann, werkgeversadviseur bij WSP Midden-Holland, stelde de kandidaten voor en organiseerde de eerste gesprekken. “Tot nu toe heeft het zeer goed uitgepakt met een mooi resultaat in de vorm van nieuwe, gewaardeerde collega’s”, vindt Christopher. “Ik heb gemerkt dat de mensen die vanuit WSP Midden-Holland worden aangesteld leergierig zijn, open staan voor nieuwe uitdagingen en zich vrij snel kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving”.

Desondanks betekent het niet dat de MagazijnHelden geen begeleiding nodig hebben. Het investeren van tijd en energie is heel belangrijk en het inwerktraject kan langer duren omdat niet alle MagazijnHelden even goed Nederlands of Engels spreken. “Samen met het WSP Midden-Holland kunnen we wel de nodige hulp bieden om ervoor te zorgen dat iemand zich thuis voelt en het werk kan doen wat we te bieden hebben”, licht Christopher toe. DACHSER vindt het belangrijk om iedereen een gelijke en eerlijke kans te geven: “Juist de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn doorgaans enorm gemotiveerd om aan de slag te gaan.”

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Raisa Mertens