Onderdeel van de familie

Op 27-jarige leeftijd draagt Anna Baierl al een grote verantwoordelijkheid in de DACHSER vestiging Unterschleißheim, Duitsland. Het bedrijf voelt als familie voor haar – in twee opzichten.

Anna Baierl voelt zich thuis in logistiek. (Foto: Sebastian Grenzing)
Anna Baierl voelt zich thuis in logistiek. (Foto: Sebastian Grenzing)

In eerste instantie wilde Anna Baierl niet bij DACHSER werken. Dit had niks te maken met het bedrijf zelf, maar met het feit dat haar broer Franz hier al werkte. ‘’Ik wist niet of het wel een goed idee was dat twee familieleden in hetzelfde bedrijf zouden werken. De opleidingsmogelijkheden bij DACHSER overtuigde me om ervoor te gaan. Sindsdien heb ik nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing’’, zegt Anna. 

De familiebanden bleken geen enkel probleem te zijn. Anna heeft van tijd tot tijd zelfs contact met broer Franz (33) op het werk. Franz Baierl is teamleider van groupage output in de DACHSER München Groep. Toen hun nichtje Michaela (18) haar stage begon bij DACHSER, werd zij het derde lid van de ‘’Baierl-clan’’ in het bedrijf. Zo groeit er een kleine familiedynastie bij DACHSER in de München Groep.

Logistieke afkomst

De ouders van Anna en Franz hadden een eigen transportbedrijf. Zij kregen beide dus op jonge leeftijd al feeling met het logistieke vak. Anna bracht veel nieuwsgierigheid en ambitie mee. Na haar opleiding tot expeditie- en logistiek medewerkster – die in haar geval werd verkort tot tweeënhalf jaar – werd ze aangenomen en werkte ze aanvankelijk op de planningsafdeling West-Europa van DACHSER. ‘s Avonds en in het weekend zette Anna – overigens samen met Franz – haar professionele ontwikkeling voort door nog een opleiding tot specialist in vrachtvervoer en logistiek te volgen.

‘’Nooit stilstaan, dat is het motto dat mij motiveert. Het mooie is dat dit bij DACHSER mogelijk is.’’

In 2018 had ze de opleiding afgerond. ‘’Vervolgens wilde ik mijn horizon nog verder verbreden. En DACHSER geeft je de mogelijkheid om dat te doen’’. Ze kreeg de functie van operations manager in de overslagloods in de vestiging Unterschleißheim aangeboden. ‘’Het is een enorme stap van planning naar operations manager met personeelsverantwoordelijkheid, dus ik heb er goed over nagedacht voordat ik ‘ja’ zei’’, zegt ze. Zes maanden lang volgde Anna een speciale opleiding om zich op haar nieuwe functie voor te bereiden. Ze werkte ook nachtdiensten, waardoor ze tegen de tijd dat ze in haar nieuwe functie begon, het respect van haar overwegend mannelijke collega's had verdiend.

Het nauwe contact met haar collega's en uiteenlopende werkzaamheden is wat Anna Baierl zo leuk vindt aan haar baan. (Foto: Sebastian Grenzing)
Het nauwe contact met haar collega's en uiteenlopende werkzaamheden is wat Anna Baierl zo leuk vindt aan haar baan. (Foto: Sebastian Grenzing)

Support voor vrouwen

‘’Ik ben dan wel de enige vrouwelijke operations manager bij DACHSER in de regio, maar het bedrijf doet veel om vrouwen te supporten’’, zegt Anna. Ze kent geen acceptatieproblemen. ‘’Sommige noemen me ‘baas’, andere noemen me gewoon bij mijn voornaam. Het is belangrijk om bij de dagelijkse gang van zaken aanwezig te zijn en goed met de mensen om te gaan. Ze is verantwoordelijk voor ongeveer 40 medewerkers en beheert alle activiteiten met betrekking tot de overslagloods. Ze neemt personeelsbeslissingen, helpt bij het inwerken van nieuwe teamleden en fungeert als schakel naar de administratieve functies. En dat in een vestiging die pas echt van de grond kwam in 2019, toen zij haar functie overnam, na een grote renovatie en uitbreiding.

Het ging van ‘’0 naar 100’’, zegt ze, en in die tijd die nu verstreken heeft haar team ‘’heel veel bereikt waar ik erg trots op ben’’. Natuurlijk is Anna's uitstekende werk niet onopgemerkt gebleven bij Markus Wenzl, General Manager European Logistics van de München Groep. Daarom ondervond ze bij hem geen weerstand bij haar wens voor een nieuwe carrièreswitch: in het vierde kwartaal van 2021 verhuist ze naar de vestiging in München en neemt daar een nieuwe functie in de divisie Euronational Outbound op zich.

Deze verhuizing betekent een volgende stap in haar zeer bijzondere carrière bij DACHSER. ‘’Nooit stilstaan, dat is het motto dat mij motiveert. Het mooie is dat dit bij DACHSER mogelijk is’’, zegt ze. Wat een geluk – vindt Anna zelf – dat ze het ooit heeft aangedurfd om ondanks haar eigen familiezorgen bij het familiebedrijf aan de slag te gaan.

Contact Raisa Mertens