DACHSER lanceert emissievrije leveringen in Freiburg

DACHSER Emission-Free Delivery maakt het leveren van groupage zendingen in het centrum van Freiburg duurzaam

Fuso eCanters, StreetScooters en wisselbak-fietsen – met deze volledig elektrische vervoersoplossingen levert DACHSER vanaf heden al zijn zendingen in het centrum van Freiburg emissievrij. Hiermee wordt de CO2- uitstoot per transport met gemiddeld 26 procent gereduceerd, de uitstoot van fijnstof met ongeveer 47 procent en de uitstoot van stikstofoxide met ongeveer 41 procent verminderd.

Een volledig elektrische FUSO eCanter van 7,5 ton in Freiburg.
Een volledig elektrische FUSO eCanter van 7,5 ton in Freiburg.

In het stadscentrum van Freiburg, Duitsland, levert DACHSER in de stadsdelen Altstadt, Neuburg, en Oberau emissievrij. Alle B2B- en B2C-klanten ontvangen in deze zone van ongeveer 1,5 vierkante kilometer al hun groupage zendingen volledig emissievrij. “We hebben twee jaar geleden met succes elektrisch ondersteunde wisselbak-fietsen geïntroduceerd, dus dit is nu de volgende logische stap om ons steentje bij te dragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en het leven in het centrum van Freiburg”, zegt Michael Gaudlitz, General Manager van het logistieke centrum van DACHSER in Freiburg.

De komende twee jaar zullen we verschillende Europese grootstedelijke regio’s onderzoeken om achtereenvolgens de hotspots in hun stadscentra te identificeren en het DACHSER Emission-Free Delivery-concept te implementeren.

Stefan Hohm, Corporate Director Corporate Solutions, Research & Development, DACHSER

Om deze emissievrije leveringen te kunnen uitvoeren, zal DACHSER een volledig elektrische FUSO eCanter van 7,5 ton inzetten, een lichte vrachtwagen die goederen rechtstreeks aan de klanten zal leveren of aan de micro hub dichtbij het centrum, die wordt beheerd door partner VeloCARRIER/Roc-Ket Cargo Bikes. Daar worden kleinere zendingen overgezet op de elektrisch ondersteunde wisselbak-fietsen of StreetScooters voor de aflevering. Het oplaadpunt voor de elektrische truck bevindt zich in de vestiging van DACHSER op het industrieterrein Breisgau ten zuiden van Freiburg, die, net als alle vestigingen van de logistieke dienstverlener in Duitsland, 100 procent hydro-elektriciteit inkoopt.

Mix van elektrische voertuigen voor stadsdistributie

DACHSER Emission-Free Delivery, een innovatief stadsdistributie concept, wordt vormgegeven door een modulaire tool box voor leveringen in het stadscentrum. DACHSER brengt het concept sinds 2018 in de praktijk in het centrum van Stuttgart en heeft onlangs ook DACHSER Emission-Free Delivery in Oslo uitgerold. “Dit is een veelbelovend begin, maar er ligt nog een lange weg voor de boeg. Om te beginnen moeten we problemen oplossen rond de beschikbaarheid van vrachtwagens met alternatieve aandrijflijnen”, legt Stefan Hohm, Corporate Director Corporate Solutions, Research & Development, uit. Hohm is bij DACHSER verantwoordelijk voor het innovatieproject City Distribution. Tegelijkertijd blijft hij optimistisch: “De komende twee jaar zullen we verschillende Europese grootstedelijke regio’s onderzoeken om achtereenvolgens de hotspots in hun stadscentra te identificeren en het DACHSER Emission-Free Delivery-concept te implementeren”.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Raisa Mertens