DACHSER en terre des hommes steunen gezinnen in Oekraïne

In augustus 2022 starten de langdurige partners een gezamenlijk project in de Oekraïense steden Kharkiv, Dnipro, Lviv en Uzhhorod. Het project biedt kinderen, tieners en hun gezinnen therapeutische hulp om de door de oorlog veroorzaakte trauma's te verwerken.

In augustus 2022 starten DACHSER en terre des hommes een gezamenlijk project in de Oekraïense steden Kharkiv, Dnipro, Lviv en Uzhhorod.

De oorlog in Oekraïne woedt nu al meer dan vier maanden. Ongeveer 15 miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten en zijn naar het oosten en zuiden van het land gevlucht. Meer dan 8 miljoen mensen leven momenteel als binnenlandse ontheemden in andere delen van Oekraïne.

Veel gezinnen zijn verscheurd door de oorlog en de pogingen om ervoor te vluchten. Als gevolg daarvan moeten kinderen en tieners niet alleen het hoofd bieden aan een geheel nieuwe omgeving, maar ook aan de afwezigheid of zelfs dood van hun ouders en andere verzorgers. Aangezien het einde van deze extreme situatie nog niet in zicht is, kan Oekraïne geen laagdrempelige psychosociale of therapeutische behandelingsmogelijkheden bieden. Deze zijn dringend nodig om kinderen en tieners te helpen hun ervaringen met geweld en trauma's te verwerken, en stabiliteit te bereiken binnen hun nieuwe situatie.

Om deze situatie te verlichten, bieden DACHSER en terre des hommes vanaf augustus 2022 hulp in samenwerking met de lokale projectpartner Vostok-SOS, die in Oekraïne een internationaal team van 20 psychotherapeuten heeft samengesteld. De psychosociale therapieën worden aangeboden aan getraumatiseerde kinderen en tieners, maar ook aan hun ouders en andere verzorgers, die speciale hulp krijgen om hen de vaardigheden bij te brengen die zij nodig hebben om hiermee om te gaan. De diensten zullen in het hele land worden aangeboden, maar voorlopig ligt de nadruk op Dnipro en Kharkiv, alsmede op de westelijke steden Lviv en Uzhhorod, die bijzonder grote aantallen vluchtelingen opvangen.

Duurzame sociale betrokkenheid

“De oorlog in Oekraïne veroorzaakt onmeetbaar menselijk leed, vooral bij gezinnen die te maken hebben met geweld en uit elkaar worden gescheurd”, zegt DACHSER CEO Burkhard Eling. “Onze eerste prioriteit was ervoor te zorgen dat de mensen in Oekraïne rechtstreeks goederen en voedsel kregen. Nu moeten we gevluchte kinderen en tieners helpen met psychosociale zorg. Als familiebedrijf willen we nu een duurzame, langdurige verbintenis aangaan met sociale doelen in Oekraïne.”

DACHSER heeft toegezegd om tegen eind 2023 in totaal 160 duizend euro aan het project te schenken.

Als u ook een persoonlijke donatie wilt doen aan het hulpproject van DACHSER en terre des hommes, kunt u de volgende bankgegevens gebruiken:

IBAN: DE65 2659 0025 1000 7008 04
Referentie: DACHSER Oekraïne

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Danielle van der Kraan Public Relations