Oog voor het grotere geheel

Toen Selina Hipp haar carrière pad uitstippelde, stond logistiek niet bovenaan op het lijstje. De chemische industrie ook niet. Nu combineert ze beide in haar rol als Business Development Manager Zwitserland DACHSER Chem Logistics.

Selina Hipp maakte een carrièreswitch naar DACHSER; Beeldbron: Nico Pudimat.
Selina Hipp maakte een carrièreswitch naar DACHSER; Beeldbron: Nico Pudimat.

Vastberadenheid, leergierigheid en een flinke dosis lef – met deze kwaliteiten benadert Selina Hipp vele aspecten van het leven, waaronder haar carrière. Toen zich de kans voordeed om iets geheel nieuws te proberen bij DACHSER in Zwitserland, duurde het niet lang voordat de 31-jarige liefhebben van jazzdans ‘’ja’’ zei. Maar haar nieuwe functie als Business Development Manager Zwitserland DACHSER Chem Logistics bracht de nodige uitdagingen met zich mee. “De chemische industrie is belangrijk voor de activiteiten van DACHSER in Zwitserland en biedt een enorm potentieel”, zegt Hipp. “Werken in deze zeer interessante, maar ook complexe marktomgeving betekent eerst het opbouwen van een gespecialiseerde set vaardigheden. “We waren meteen een hecht team en mijn collega’s staan altijd klaar met hulp en advies”, zegt Hipp.

Een omweg naar logistiek

Hipp voelt zich al een tijdje thuis in de DACHSER-wereld. Het is bijna vijf jaar geleden dat deze jonge Duitse vrouw de carrièreswitch maakte om bij het bedrijf te komen werken. “Toen ik de advertentie voor een functie bij DACHSER zag, vond ik het er spannend uitzien. Ik was al bekend met de naam, omdat mijn oom in de transport- en logistieksector werkte”, vertelt Hipp. Maar het was zeker niet vanzelfsprekend dat ze zelf in de logistiek zou gaan werken. Haar eerste werkervaring deed Hipp op tijdens haar studie bedrijfskunde – eerst bij een evenementenbureau, daarna bij een managementconsultancy en daarna bij een technologiestart-up. “Deze verschillende functies hebben me geleerd hoe ik vertrouwen kan winnen, hoe ik informatie voor specifieke doelgroepen kan voorbereiden en presenteren en hoe ik een kostenefficiënte planning en organisatie kan ontwerpen. En om altijd het grote geheel in het oog te houden. Maar niets van dit alles leek veel te maken te hebben met logistiek”, zegt Hipp.

"De chemische industrie is belangrijk voor de activiteiten van DACHSER in Zwitserland en heeft een enorm potentieel."

Inmiddels is logistiek haar tweede thuis geworden. Hipp begon in 2016 bij DACHSER en bewees zich een aanwinst als assistent van de country manager voor Zwitserland. Daar fungeerde ze als aanspreekpunt voor vestigingsmanagers, sales managers en afdelingsmanagers en als schakel tussen andere internationale vestigingen en het hoofkantoor in Kempten, Duitsland. “Het was een zeer afwisselende baan, die veel geduld, inlevingsvermogen en doorzettingsvermogen vergde. Tegelijkertijd kreeg ik de verantwoordelijkheid over verschillende projecten, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie. Ik hielp bij de uitrol van Idea2net, het strategische innovatieprogramma van DACHSER, in Zwitserland. Ook was ik verantwoordelijk voor de receptie en begeleidde ik twaalf trainees.” Terwijl ze met dit alles bezig was, studeerde Hipp ook nog in deeltijd om haar masterdiploma te halen, met de nadruk op strategisch management. De volgende stap in haar carrière was de nieuw gecreëerde functie van Business Development Manager Zwitserland DACHSER Chem Logistics.

Een nieuwe functie.
Een nieuwe functie.

Een nieuwe functie

Hoewel de corporate solution DACHSER Chem Logistics in Zwitserland al bestond, kreeg Hipp de opdracht om de uitbreiding ervan te versnellen. Voordat ze haar nieuwe functie aanvaardde, volgde ze een groot aantal trainingen bij enkele internationale vestigingen van DACHSER. Ze werkte ook samen met de experts van DACHSER Chem Logistics op het hoofdkantoor in Duitsland, evenals met de Country manager van Zwitserland Urs Häner, om het profiel van de industry solution voor Zwitserland te verbeteren.

“De komende vijf jaar willen we de corporate solution DACHSER Chem Logistics vestigen als een bekende speler in de Zwitserse chemische industrie en de geprefereerde logistiek partner voor lokale chemische bedrijven worden”, zegt Hipp. “Dat is onze missie en ik kijk ernaar uit om mijn steentje bij te dragen aan de verwezenlijking ervan.” Ze heeft de volledige steun van de experts op het hoofdkantoor, die haar belangrijkste contactpersonen zijn voor eventuele technische vragen. Hipp werkt ook nauw samen met de Zwitserse sales managers en hun teams. Haar werk concentreert zich op marktanalyses, het helpen van de sales organisatie met vragen over alle aspecten van chemicaliën en het evalueren of samenstellen van trainingen.

Naast haar verantwoordelijkheden als Business Development Manager, blijft Hipp zich bezighouden met het innovatieprogramma Idea2net in Zwitserland, samen met een achtkoppige ideeëncommissie. Alle medewerkers kunnen hun ideeën voor verbetering van de DACHSER-wereld indienen. In Zwitserland wordt bijvoorbeeld gewerkt aan instructievideo’s om stagiairs te helpen bij hun dagelijkse leerproces. Het hoofdkantoor in Duitsland werkt momenteel aan een idee van een werknemer betreffende de technische aspecten van de inklaringsinformatie.

Eén ding ligt de jazzdansliefhebber nog na aan het hart. Selina Hipp hoopt dat in de toekomst meer vrouwen enthousiast worden voor logistiek als vakgebied: "Ik ben vaak de enige vrouw aan tafel en ik kan me voorstellen dat het vrouwelijke perspectief in veel zaken een grote verrijking is." Vrouwen in managementposities zijn nog steeds een minderheid, maar het is geen zeldzaamheid bij DACHSER. De vestiging van Grevenmacher in Luxemburg wordt geleid door een jong, vrouwelijk team. Ook bij andere internationale DACHSER vestigingen – in Europa en Azië – zijn vrouwen in leidinggevende functies te vinden. "Hun succes is een echte stimulans voor mij," zegt Selina Hipp.  

DACHSER wereldwijd
Neem contact op