Bij-zonder duurzaam

Dit voorjaar is er een nieuw duurzaamheidsproject gestart bij DACHSER in Zevenaar; genaamd 'Beehive'. Met dit project wordt er een bijdrage geleverd aan het behoud van belangrijke insecten.

Bij-zonder duurzaam.

De natuur is een echte logistieke professional. Kijk maar naar een bijenkorf: je hebt er een topproductiviteit, een perfecte organisatie, netwerkcommunicatie, opslag en een complexe toeleverings- en bevoorradingsketen - alles op één plek. Helaas hebben deze insecten een wereldwijd probleem. Wetenschappers waarschuwen voor een naderend uitsterven van bijen, waarvan de gevolgen catastrofaal zouden zijn: tot 80% van alle voedselgewassen wordt bestoven door bijen. Meerdere DACHSER branches zijn daarom duurzaamheidsprojecten gestart om bijenkolonies te houden; in de Benelux zijn we een zelfde project gestart bij de DACHSER vestiging in Zevenaar.

In het voorjaar zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor het ontvangst van de bijen en is een strook grond aan de achterkant van het terrein omgeploegd. Hier is een bloemenveld gezaaid met bloemen waar de bijen hun nectar uit kunnen halen. In de tussentijd is er een imker op zoek gegaan naar een bijenvolk. Deze zomer zijn er twee bijenkasten geplaatst met zo’n 40.000 bijen per kast.

Behoud van vele insectensoorten

De bijen nemen de tijd om zich te oriënteren op hun nieuwe omgeving en zullen de honing die zij nu nog produceren, opslaan voor de winterperiode. Een bijenvolk kan wel 150 kilo honing per jaar produceren; wanneer de bijen volgend jaar gesetteld zijn, verwachten we de eerste ‘DACHSER Zevenaar honing’. Het bloemenveld is inmiddels uitgebloeid, maar nog steeds functioneel. Het is nu een schuilplaats voor tal van insecten, waardoor niet alleen de bij wordt geholpen, maar nog vele andere insectensoorten.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Pascal Schroeder