Werknemer van de toekomst

De eerste vaccins zijn inmiddels in gebruik genomen en naar verwachting start ook Nederland in januari met het vaccinatieprogramma. Hiermee lijkt het einde van de coronapandemie in zicht, maar de gevolgen worden steeds zichtbaarder, zo ook in de stagetekorten. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) lanceerde een actieplan en de ondersteunende campagne SBB Helpt om studenten aan een stageplaats te helpen. Als erkend leerbedrijf levert DACHSER een belangrijke bijdrage.

Koning Willem-Alexander op bezoek bij DACHSER.

Een belangrijk deel van de opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) bestaat uit werken en leren in de praktijk. Met een stage of leerbaan bij een erkend leerbedrijf doet de student werkervaring op en leert hij of zij de fijne kneepjes van het vak. Niet elk bedrijf kan zomaar een student opleiden. SBB is de organisatie die de kwaliteit beoordeelt en erkenningen mag afgeven.

DACHSER is al vele jaren erkend leerbedrijf met stagemogelijkheden op kantoor en in de loods, op diverse afdelingen, zowel voor mbo- als hbo-studenten. In de jaarlijkse verkiezing van het beste leerbedrijf van Nederland werd DACHSER zowel in 2018 als 2019 uitgeroepen als beste leerbedrijf van de sector in de provincie Zuid-Holland. Dit jaar startten 45 stagiairs en studenten verspreid over de vier vestigingen in Nederland, vijf meer dan vorig jaar.

Schooluitval en Jeugdwerkloosheid aanpakken en voorkomen

Door de coronacrisis is het voor veel bedrijven lastig om stagiairs aan te nemen, waardoor de beschikbaarheid van stages en leerbanen onder druk staat, met name bij opleidingen in orde en veiligheid, welzijn, ICT en zorg. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap begrijpt het stageprobleem en moedigt aan om met creatieve oplossingen te komen om in deze moeilijke tijd toch stage- en leerwerkplekken aan te kunnen bieden: “Het opdoen van praktijkervaring is cruciaal voor mbo-studenten, maar het vinden van een stage wordt steeds lastiger. Daar maak ik me grote zorgen om. Juist in sectoren waarin we zo hard mensen nodig hebben kom je er namelijk niet zonder stageplek. Daarom doen we een oproep aan alle erkende leerbedrijven: als je de mogelijkheid hebt, denk dan ook aan de toekomst en investeer in de vakman en vakvrouw van morgen. Dat is in het belang van ons allemaal.”

Om schooluitval en een toename van werkloosheid te voorkomen, lanceerde SBB een actieplan, ondersteund door de landelijke en regionale campagne SBB Helpt. Dit bereikte ook de koning; op 1 juli ontving DACHSER Waddinxveen koning Willem-Alexander, die zich liet informeren over het actieplan en leerbedrijf DACHSER.

“Medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal”, zegt Aat van der Meer, managing director DACHSER Benelux. “Onze eerste zorg is dan ook om iedereen binnenboord te houden, vanzelfsprekend in een veilige werkomgeving. Dat doen we met heel veel plezier – zowel voor de jaarlijks vaste groep studenten van het Scheepvaart en Transport College als voor studenten die om wat voor reden dan ook niet gemakkelijk een stage of leerbaan vinden.”

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Raisa Mertens