Powervrouwen vertellen over werken in de logistiek

De logistieke sector wordt helaas nog vaak gezien als mannenwereld. Laraine Muit, Karlien van Bruggen en Jolanda Groeneweg bewijzen bij DACHSER Nederland dat dit beeld achterhaald is. Hun ervaringen laten zien dat de logistiek een breed scala aan mogelijkheden biedt voor iedereen. Zij bewijzen dat je in de logistiek ver kunt komen door middel van inzet, talent en de wil om te slagen, ongeacht je geslacht. De verhalen vormen een krachtig voorbeeld voor het belang van inclusiviteit en de unieke waarde die vrouwen toevoegen aan de sector.

Laraine Muit, Teamleader Inside Sales bij DACHSER in Wadinxveen en Jolanda Groeneweg, Teamleader Contract Logistics bij DACHSER in Waddinxveen
Laraine Muit, Teamleader Inside Sales bij DACHSER in Wadinxveen en Jolanda Groeneweg, Teamleader Contract Logistics bij DACHSER in Waddinxveen

Ondanks hun verschillende achtergronden - Laraine werkte jarenlang in de reisbranche, Karlien koos bewust voor een logistieke carrière in combinatie met haar opleiding Logistiek Management en Jolanda kwam per toeval tijdens haar sollicitatieprocedure bij Defensie bij Dachser uit – hebben ze in ieder geval één ding gemeen: ze werden aangetrokken door de constante uitdagingen en het snelle tempo van de logistieke wereld. 

Genoeg mogelijkheden

Laraine, Teamleader Inside Sales bij DACHSER in Waddinxveen legt uit wat haar werk uitdagend maakt: “Een salesfunctie in logistiek omvat het volledige traject van klantondersteuning, van acquisitie tot facturering, te midden van een internationale en diverse omgeving. Wat dat laatste betreft zijn er veel overeenkomsten met de reisbranche, waarin ik hiervoor werkte.”

De carrièremogelijkheden in de logistiek zijn divers en uitdagend, van operationele tot strategische rollen. De 25-jarige Karlien weet dit als geen ander. Inmiddels is ze werkzaam als Team Coördinator Customs bij DACHSER in Zevenaar, maar ze begon haar carrière bij de logistieke dienstverlener met een jobroulatieprogramma. Na gewerkt te hebben op verschillende afdelingen, zoals Palletadministratie, Order Entry, Service Import, Export en Binnenland Planning, voelde ze bij de douaneafdeling meteen een klik. “Het gaat mij er vooral om dat je doet wat je leuk vindt en jezelf blijft ontwikkelen." Elke dag komt Karlien binnen haar werk wel iets tegen wat ze nog niet eerder heeft gedaan. “Dat spreekt mij aan, ik hou van uitdagingen.”

Het gaat mij er vooral om dat je doet wat je leuk vindt en jezelf blijft ontwikkelen - Karlien van Bruggen, Team Coordinator Customs bij DACHSER in Zevenaar

Jolanda, Teamleader Contract Logistics bij DACHSER in Waddinxveen, houdt zich dagelijks bezig met het plannen en aansturen van haar team en het organiseren van de werkzaamheden. “Ik werk samen met verschillende afdelingen om de processen en indelingen van het warehouse te optimaliseren zodat we onze klanten optimaal kunnen bedienen. Daarnaast is het ontwikkelen en coachen van mijn team ook een groot onderdeel van mijn functie.” Maar Jolanda’s ambitie stopt hier niet. “Binnen DACHSER krijg ik het vertrouwen en de mogelijkheid om door te groeien. Dit grijp ik met beide handen aan en ik hoop in de toekomst nog meer stappen te kunnen maken”.

Karlien van Bruggen, Team Coordinator Customs bij DACHSER in Zevenaar
Karlien van Bruggen, Team Coordinator Customs bij DACHSER in Zevenaar

Van uitdaging naar kans

Ondanks dat de arbeidsmarkt steeds gelijker wordt, erkennen deze vrouwen de uitdagingen binnen de sector. Karlien merkt op dat de logistieke sector nog steeds grotendeels een mannenwereld is. “Maar”, zegt ze: “Laat je niet tegenhouden om te doen wat je leuk vindt. De logistieke sector wordt nog steeds gedomineerd door mannen en als vrouw moet je soms een 'dikke huid' hebben. Maar laat dat je niet tegenhouden, bewaak je grenzen." Daarnaast zullen mensen altijd een bepaald oordeel vellen over anderen. Karlien merkt bijvoorbeeld dat mensen haar vanwege haar leeftijd minder serieus nemen. Dit soort oordelen hebben niets te maken met vrouw zijn en komen in elk werkveld voor. "Mijn reactie is dat ik dan laat zien wat ik weet en wat ik kan."

Op de vraag of meer vrouwen voor logistiek zouden kiezen als het onderwijs meer aandacht besteedt aan de logistieke sector, zegt Laraine: “Aan de ene kant denk ik van wel, maar ik weet niet of dat realistisch is. Ik denk wel dat je veel kunt bereiken door leerlingen snuffelstages aan te bieden. Mensen kennen wel het beroep van vrachtwagenchauffeur, maar een stage laat zien dat de logistiek een heel brede sector is met veel mogelijkheden.”
Karlien beaamt dit, op haar school in Dieren werd hier juist veel aandacht aan besteed en mochten leerlingen regelmatig op werkbezoek. Ook Jolanda is ervan overtuigd dat als logistiek meer onder de aandacht wordt gebracht er zeker meer interesse voor zal zijn. “Onbekend maakt onbemind. Dan schrikt het nog steeds af, omdat het vaak wordt geassocieerd met zwaar en lichamelijk werk. Terwijl er juist inhoudelijk veel is veranderd dankzij automatisering en digitalisering. Hierdoor komen andere vaardigheden zoals inzicht, communicatie en nauwkeurigheid bij kijken die voor vrouwen juist meer kansen bieden in de logistieke sector.”

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Pascal Schroeder