Meebewegen met de logistiek

Tijdens zijn afstudeerstage kwam Christian Broersma voor het eerst in aanraking met DACHSER Nederland. Inmiddels werkt hij voor DACHSER in Luxemburg en is hij zelf een internationale medewerker bij een internationaal familiebedrijf.

Christian Broersma (rechts) in de DACHSER vestiging in Grevenmacher.

In het vierde jaar van zijn opleiding Logistiek en Economie heeft Christian zijn afstudeerstage bij DACHSER in Waddinxveen afgerond. Samen met een collega-student van de Hogeschool Rotterdam heeft hij onderzoek gedaan naar de beladingsgraad en magazijnindeling. Via een omweg is Christian uiteindelijk bij DACHSER in dienst gekomen. “Na mijn afstudeerstage heb ik ervoor gekozen om eerst 1,5 jaar wat anders te doen. Ik ben internationaal vrachtwagenchauffeur geweest en ben nog 3 maanden in Nieuw Zeeland en Australië op vakantie geweest. In de tussentijd heb ik altijd het contact met DACHSER Waddinxveen onderhouden en zodoende ben ik na deze 1,5 jaar hier begonnen met de interne opleiding Job Rotation Program. Tijdens deze opleiding werk je een aantal maanden op elke afdeling en zo leer je DACHSER en de werkwijze van het bedrijf goed kennen. Hierbij heb ik in twee jaar tijd op bijna alle afdelingen gewerkt, waarvan het laatste half jaar op de Export Planning.“

Altijd geïnteresseerd in nieuwe uitdagingen, gaf Christian aan dat hij open stond voor werken in het buitenland. Al snel diende de mogelijkheid zich aan en na het Job Rotation Program kon Christian aan de slag bij DACHSER Luxemburg. De beslissing om te emigreren voor je werk maak je niet zomaar, daarom is Christian eerst een week gaan kijken in de vestiging in Grevenmacher. Na deze week heeft hij de knoop doorgehakt, is hij verhuisd naar Duitsland en in Luxemburg gaan werken. Een jaar later studeerde zijn vriendin af en nadat zij een baan in Luxemburg vond, is ze bij Christian komen wonen.

In Grevenmacher volgde een inwerktraject en heeft Christian ervaring opgedaan op de operationele afdelingen, waar hij na een half jaar op de export afdeling terecht is gekomen. Sinds 1,5 jaar is Christian teamleider van de afdeling. “Ik ben op dit moment verantwoordelijk voor de buitenlandplanning met daarin de groupage lijndiensten en ook de cargoplus/charterzendingen.” Een groot verschil met de vestiging in Nederland was uiteraard de taal. “In de vestiging Grevenmacher is de voertaal Duits, dit kon ik al aardig en daarom was het spreken en luisteren vanaf het begin af aan geen probleem. Het correct schrijven en de grammatica waren lastiger, maar dat leer je relatief snel als je er elke dag mee te maken hebt. Alhoewel je natuurlijk nooit uitgeleerd bent. Het team is hecht en ik werd hier gelijk in opgenomen door mijn nieuwe collega’s. De samenwerking verliep goed, ik denk dat dit ook deels kwam omdat de communicatie vanaf het begin zo goed verliep.“

Een nieuw team en een andere cultuur

Na enkele jaren ervaring bij de DACHSER vestiging in Nederland, kreeg Christian ineens te maken met een compleet nieuwe werkomgeving, maar wel bij hetzelfde bedrijf. “In het begin was het wel even wennen, je hebt toch te maken met een ander land en een andere cultuur. De Nederlandse cultuur is wat informeler dan hier in Luxemburg en Duitsland. Daarnaast is Grevenmacher een wat kleinere vestiging dan bijvoorbeeld Waddinxveen, waardoor je hier ook meer betrokken bent bij andere afdelingen en ook meerdere taken hebt.” Hoe Christian de toekomst voor zich ziet? “Op dit moment heb ik het nog goed naar mijn zin hier in Grevenmacher en ik denk dat ik mijzelf hier nog verder kan ontwikkelen. Ik ben dankbaar voor de kans die ik bij DACHSER kreeg om mij in een vestiging buiten Nederland verder te ontwikkelen en ik zou het anderen zeker aanraden. Ik denk wel dat ik ooit weer terugkeer naar Nederland, daar liggen toch mijn roots. Alleen of dat over twee, vijf of tien jaar is weet ik nog niet, zolang ik het goed naar mijn zin heb, blijf ik hier.”

DACHSER wereldwijd
Neem contact op