Logistiek dubbelspel

Wie een actieve levensstijl heeft, is vast wel eens in aanraking gekomen met Amer Sports. De Finse fabrikant van sportartikelen brengt veel van 's werelds toonaangevende merken samen onder één dak. Om trendy sporten zoals padel op Europese markten te introduceren, is ook op logistiek gebied een goed gecoördineerde samenwerking noodzakelijk.

Padel, een hippe sport. (Foto: Wilson)
Padel, een hippe sport. (Foto: Wilson)

Het spel wordt gespeeld op een groene ondergrond die ongeveer half zo groot is als een tennisbaan. De bal wordt in een rally heen en weer gespeeld. Eén keer met de bal slaan en hij gaat uit? Niet bij deze sport. Hij stuitert tegen een glazen wand van zo'n vier meter hoog en valt terug op de baan, het spel gaat verder. Deze sport, bekend als padel, kan worden omschreven als een mix van tennis en squash. Het spel wordt altijd gespeeld in dubbelspel op een gras- of kunstgrasbaan van 20 meter lang en 10 meter breed. Net als bij tennis is er een net waarover de spelers de bal heen en weer slaan. Het verschil is dat de spelers de bal niet over de hoge muurmogen slaan – vergelijkbaar met squash. De ballen die gebruikt worden lijken op tennisballen, maar met een lagere druk, zodat ze niet te hoog stuiteren. De rackets hebben een hard oppervlak met kleine gaatjes. Ze zijn gemaakt van glasvezel en zien eruit als een peddel, vandaar ook de naam van het spel, padel.

Tegen de jaren zestig begon het spel zich te verspreiden naar Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Canada. In Europa is het een populaire sport in Spanje en Portugal. Het eerste wereldkampioenschap padel werd in 1992 gehouden, en er is zelfs een World Padel Tour die in 2005 van start ging. In Midden-Europa is de sport echter nog relatief onbekend. Volgens de Duitse tennisbond heeft Duitsland slechts zo'n 40 padelfaciliteiten en minder dan 2.000 actieve spelers.

Merken voor sportliefhebbers

Sinds enige tijd vervoert DACHSER de Wilson ballen en rackets voor deze nieuwe populaire sport door heel Europa. Wilson, dat vooral bekend is bij tennis- en golffans, speelde snel in op het potentieel van padel in Midden- en Noord-Europa. Wilson is eigendom van de Finse sportartikelenfabrikant Amer Sports. Hoewel het in Helsinki gevestigde bedrijf niet bij veel mensen bekend is, zijn de meeste sportbeoefenaars bekend met Amer Sports-merken zoals Wilson. De Atomic-skifabrikant is vooral bij wintersporters bekend. Outdoor-liefhebbers kopen graag materiaal van het Canadese merk Arc'teryx of de Franse fabrikant Salomon. Het Zweedse bedrijf Peak Performance combineert mode en sport. Suunto, gevestigd in Vantaa bij Helsinki, staat bekend om zijn sporthorloges en duikcomputers. Veel van deze producten worden vanuit DACHSERs Eurohub Überherrn, gelegen in Saarland nabij de Duits-Franse grens, getransporteerd naar sportwinkels in heel Europa. Amer Sports Europe Services heeft ook een van zijn distributiecentra in de buurt van de Eurohub. In zijn warehouse heeft Amer Sports voornamelijk producten van de merken Wilson en Arc'teryx in voorraad, het verwerkt ook de retourzendingen van Salomon.

Door de snelle groei van Amer Sports wordt het warehouse vaak tot het uiterste benut. Gelukkig is DACHSERs vestiging in Überherrn vlakbij. Deze speelt een bijzondere rol in het DACHSER netwerk. Overdag voert het de gebruikelijke logistieke activiteiten uit, 's nachts fungeert het als één van de drie Eurohubs van DACHSER voor Europese groepagezendingen. Maandelijks wordt via deze hub ongeveer 70.000 ton goederen gedistribueerd naar 228 locaties in Europa. De Europese zendingen sluiten direct aan op de diensten van DACHSER Air & Sea Logistics, dat ook vanuit de vestiging in Überherrn opereert. Naast de overslagloods biedt het logistiek centrum 60.000 vierkante meter opslagruimte voor in totaal 100.000 pallets.

Overdag voert het de gebruikelijke logistieke activiteiten uit, 's nachts fungeert DACHSERs vestiging in Überherrn als één van de drie Eurohubs van DACHSER voor Europese groepagezendingen.

DACHSER werkt sinds 2007 samen met Amer Sports en breidt zich steeds verder uit. Al meer dan vijf jaar worden bijna alle gepalletiseerde goederen van het merk Wilson door DACHSER gedistribueerd. De locatie Überherrn is daarvoor bij uitstek geschikt. ‘’We zijn samen met het succes van Amer Sports gegroeid’’, zegt Caroline Schäfer, Key Account Manager European Logistics bij DACHSER.

Een grote hoeveelheid containers met tennisballen, rackets, schoenen en klimuitrusting komen nu elke dag aan in Überherrn, meestal uit het Verre Oosten. Alles wat Amer Sports niet meer in zijn eigen warehouse kan verwerken, wordt in eerste instantie bij DACHSER opgeslagen, voornamelijk tennisballen. ‘’Het grote voordeel is dat we heel snel kunnen schakelen omdat we vlak naast elkaar zitten’’, zegt Caroline Schäfer. Fysieke en online winkels worden bevoorraad vanuit Überherrn. Terwijl veel winkels vorig jaar enige tijd gesloten moesten blijven, heeft de verkoop van sportartikelen via internet een hoge vlucht genomen. Veel sporters herontdekten het hardlopen en andere buitensporten tijdens de lockdowns. De onlineverkoop van weerbestendige schoenen en kleding is daardoor tijdens de pandemie niet stil komen te liggen.

Met zijn dichte Europese netwerk neemt DACHSER namens Amer Sports ook een groot aantal andere logistieke taken op zich, zoals het vervoer van padelrackets van het merk Wilson van Spanje naar Überherrn, klaar voor verdere distributie. Voor het outdoormerk Arc'teryx organiseert DACHSER het ophalen van goederen bij het reparatiecentrum van Amer-Sports in Zwitserland. Suunto sporthorloges worden vanuit Vantaa, Finland, naar groothandels in heel Europa getransporteerd. Vanaf oktober 2021 zal de DACHSER vestiging in Ainring bij Salzburg, wintersporters in Europa voorzien van Atomic en Salomon skiuitrusting, merken die door Amer Sports worden gedistribueerd.

Europese logistiek als onderdeel van het spel.
Europese logistiek als onderdeel van het spel.

Alle populaire sporten onder één dak

Een ander belangrijk aspect van de samenwerking tussen DACHSER en Amer Sports speelt zich af aan de rand van de Franse stad Lyon. Hier levert DACHSER het merk Salomon aan winkels en verkopers in Midden- en Oost-Europa, de Benelux en de Scandinavische landen met Salomon. ‘’DACHSER biedt ons een totaaloplossing voor zendingen vanuit al onze logistieke centra. Of we nu goederen verzenden vanuit een van onze warehouses in Duitsland, Frankrijk, Finland of Schotland, we kennen de uniforme normen van DACHSER; die zijn in heel Europa hetzelfde’’, zegt Sebastian Chrometzka, Transport Manager EMEA bij Amer Sports. ‘’We vinden het erg prettig werken dat we bij DACHSER één centraal aanspreekpunt hebben. Zij is als het ware onze teamcaptain die het voortouw neemt bij de coördinatie van onze zaken met haar lokale DACHSER-collega’s en in de vestigingen.

Gezien de duidelijke trend in de detailhandel zullen merkwinkels in stadscentra steeds belangrijker worden. Daarom is Amer Sports van plan om extra winkels te openen, specifiek voor de merken Salomon en Peak Performance. ‘DACHSER speelt perfect in op de mogelijkheden voor binnenstedelijke distributie’’, benadrukt Caroline Schäfer. Als onderdeel van het innovatieve "DACHSER Emission-Free Delivery"-project wil DACHSER de komende twee jaar in ten minste elf Europese steden emissievrije leveringen in stadscentra invoeren met elektrisch aangedreven bakfietsen en elektrische bestelwagens.

DACHSER beheert ook de uitdagingen van Brexit voor Amer Sports. Bijzondere aandacht gaat bijvoorbeeld uit naar Wilson golfuitrusting en accessoires, die vanuit Schotland naar de Europese Unie (EU) worden vervoerd. Sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zijn de douanevoorschriften complexer geworden en levert Amer Sports zijn goederen gebundeld in het noorden van Frankrijk, waar de inklaringsprocedures worden uitgevoerd. In de vestiging in Carvin, Pas-de-Calais, zorgt DACHSER France voor de distributie van de gepalletiseerde goederen naar het EU-distributienetwerk. Schäfer heeft gemerkt dat ook deze volumes sterk zijn toegenomen ten opzichte van vorig seizoen: ‘’Golf is tijdens de pandemie steeds populairder geworden, de sport voldoet namelijk aan de normen voor fysieke afstand’’.

In de toekomst wil Amer Sports zijn bereik nog verder vergroten. Sinds 2019 behoort het bedrijf tot een consortium onder leiding van de Chinese sportkledinggigant Anta Sports, een van 's werelds grootste sportkledingbedrijven. Anta Group richt zich momenteel op het vestigen van de merken Salomon en Arc'teryx in zijn thuisland. Het is niet ondenkbaar dat DACHSER op een bepaald moment een belangrijke rol zal spelen bij het op gang brengen van de padeltrend in China.

Contact Raisa Mertens