DACHSER ziet opnieuw een sprong in de groei

Tussen economische groei en normalisatie: DACHSER genereert een miljard euro meer omzet en is van plan ruim 300 miljoen euro te investeren.

Logistiek dienstverlener DACHSER meldt voor het boekjaar 2022 een omzet van 8,1 miljard euro (+14,9 procent), wat het tweede opeenvolgende jaar van dubbelcijferige groei betekent.

DACHSER ziet opnieuw een sprong in de groei
DACHSER ziet opnieuw een sprong in de groei

Een hoog niveau van logistieke expertise, betrouwbaarheid en de kwaliteit van de dienstverlening vormden vorig jaar de basis voor het succes van DACHSER. "We staan op het punt om een nieuwe fase te betreden", zei Burkhard Eling, CEO van DACHSER, tijdens de jaarlijkse persconferentie van het bedrijf in München. "Onze klanten waarderen de veerkracht die wij in hun supply chains brengen en prijzen deze service. DACHSER wordt nu steeds meer gezien als de partner voor wereldwijde netwerkoplossingen en adviseur voor geoptimaliseerde supply chains."

Tijdens de coronapandemie hebben onze lucht- en zeevrachtactiviteiten zich sterk geprofileerd.

Burkhard Eling, CEO bij DACHSER

Een belangrijke groeimotor was ook het hoge prijsniveau in de markt, veroorzaakt door de verstoringen van de supply chains en schaarse capaciteiten. Vanaf september 2022 ging de extreme groei in de logistiek over in een duidelijke normalisering van de activiteiten, met dalende aantallen zendingen en tarieven, vooral in de lucht- en zeevracht. Over het hele jaar vervoerde DACHSER 81,1 miljoen zendingen (-2,9 procent) met vrijwel hetzelfde gewicht als vorig jaar: 42,8 miljoen ton.

DACHSER’s Road Logistics business field – dat het wegtransport en de opslag van industriële en consumentengoederen (European Logistics) en levensmiddelen (Food Logistics) omvat – zag zijn omzet in 2022 met 14,2 procent stijgen tot 5,7 miljard euro. De vervoerde tonnage steeg licht met 0,4 procent, terwijl het aantal zendingen daalde met 2,8 procent een economie met hoge brandstof- en energieprijzen en toenemende terughoudendheid van de consument met 2,8 procent daalde.

De business line European Logistics verhoogde zijn omzet met 13,4 procent en groeide ongeveer in hetzelfde tempo als in 2021. Het aantal zendingen daalde daarentegen met 3,5 procent. De tonnage bleef constant op 30,0 miljoen.

De business line Food Logistics kende in 2022 een grote groei, met een omzetstijging van 17,1 procent. Als inhaaleffect na het opheffen van de covid-beperkingen was er in deze bedrijfstak een lichte stijging van zowel zendingen (+1,8 procent) als tonnage (+1,1 procent). DACHSER Food Logistics genereerde in het afgelopen boekjaar een omzet van 1,3 miljard euro en blijft daarmee een stabiele en betrouwbare pijler van het businessmodel.

Na de uitzonderlijke omzetgroei in 2021 zorgden de grotere capaciteit in de lucht- en zeevrachtmarkten en de zwakkere groei in China er vorig jaar voor dat de groei in de business field Air and Sea Logistics zich op een lager niveau vestigde. Hier zag DACHSER de omzet met 16,7 procent stijgen van 2,1 miljard euro naar 2,4 miljard euro, terwijl het aantal zendingen in totaal met 7,3 procent daalde. "Tijdens de coronapandemie hebben onze lucht- en zeevrachtactiviteiten zich sterk geprofileerd", aldus Eling. "De uitbreiding van de LCL-groepageactiviteiten in de zeevracht en het charternetwerk voor luchtvracht, dat vorig jaar alleen al 260 vluchten uitvoerde, hebben daartoe bijgedragen. Onze klanten waarderen de hoge mate van integratie van onze diensten te land, ter zee en in de lucht. We zullen deze USP in de toekomst nog verder versterken."

Contractlogistiek - de intelligente combinatie van opslag, diensten met toegevoegde waarde en transport - ontwikkelden zich zeer positief. In 2022 bood DACHSER zijn klanten in de contractlogistiek 2,7 miljoen palletplaatsen, ongeveer 152.000 meer dan in het voorgaande jaar. Het bedrijf heeft momenteel 163 warehouse locaties op vier continenten, met plannen om er in 2023 nog eens 14 vestigingen aan toe te voegen.

Het personeelsbestand groeide in 2022 met ongeveer 1.100 mensen tot een totaal van 32.850. Dankzij het hoge eigen vermogen van meer dan 60 procent kan DACHSER ook in economisch zware tijden aanzienlijk blijven investeren in digitalisering, klimaatbescherming, zijn medewerkers en de uitbreiding van zijn netwerk.

Eling heeft aangegeven dat het bedrijf de gekozen koers in 2023 zal voortzetten en kondigde aan dat het, na de 196 miljoen euro die het in 2022 investeerde, in 2023 ruim 300 miljoen euro wil investeren. DACHSER is het nieuwe jaar begonnen met de overname van het Nederlandse levensmiddelen logistieke bedrijf Müller en de lucht- en zeevrachtexpediteur ACA International, die gevestigd is in Melbourne, Australië.

Het jaar is voorzichtig van start gegaan met relatief lage transportvolumes, maar DACHSER ziet geen reden tot bezorgdheid. "We verwachten dat na twee jaar van buitengewone omzetgroei, maar ook buitengewone belasting van de operationele teams, 2023 nu een terugkeer naar een beetje normaliteit in de logistiek en in ons bedrijf zal zien", zei Eling in München.

Bedrijfsontwikkeling in Nederland

DACHSER Nederland heeft in 2022 opnieuw een recordomzet behaald. De omzet steeg met 18,1% naar ruim 278,8 miljoen euro. Het personeelsbestand is met 26 medewerkers gegroeid tot een totaal aantal van 550 medewerkers.

Met de overname van Müller Fresh Food Logistics zetten we een belangrijke stap in het versterken van het wereldwijde DACHSER Food Network en tegelijkertijd van onze positie als lokale betrouwbare partner.

Aat van der Meer, Managing Director van DACHSER Benelux

Het jaar 2022 was opnieuw een zeer uitdagend jaar voor de logistieke sector. Er zijn een hoop nieuwe uitdagingen bijgekomen ten opzichte van 2021, waaronder een recordinflatie, de oorlog in Oekraïne en geopolitieke onzekerheden, een dalend consumentenvertrouwen en hoge brandstofprijzen. “Ondanks de vele uitdagingen zijn we er samen opnieuw in geslaagd veerkracht te tonen en ons aan te passen aan de veranderende behoeften van onze klanten”, vertelt Aat van der Meer, Managing Director van DACHSER Benelux. Met het oog op de toekomst is het inspelen op de behoeften van klanten iets waar de logistiek dienstverlener in 2023 meteen mee is begonnen. Met de recente overname van Müller Fresh Food Logistics werkt het bedrijf hard aan de uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten in Nederland en de Benelux als geheel: “Met de overname van Müller Fresh Food Logistics zetten we een belangrijke stap in het versterken van het wereldwijde DACHSER netwerk en tegelijkertijd van onze positie als lokale betrouwbare partner”, stelt Van der Meer.

Ondanks de personeelstekorten in Nederland en de logistieke sector als geheel is het personeelsbestand van DACHSER Nederland opnieuw gegroeid. Nooit eerder was de DACHSER familie in Nederland zo groot. “Het kunnen behouden van het huidige personeel en het aantrekken van nieuwe medewerkers in een sterk concurrerende arbeidsmarkt is iets waar we als werkgever erg trots op mogen zijn”, concludeert Van der Meer. “Als familiebedrijf is de band met onze medewerkers erg belangrijk en gericht op de lange termijn. Dit resulteert in een wisselwerking waarbij we onze medewerkers niet laten vallen in moeilijke tijden. Het afgelopen jaar heeft wederom bewezen dat dit ook andersom het geval is.” 

Op Benelux-niveau zag de logistiek dienstverlener zijn omzet stijgen met 13,8 procent tot 442,4 miljoen euro. In totaal zijn er 3,3 miljoen zendingen verwerkt. De totale tonnage van 1,4 miljoen bleef vrijwel ongewijzigd. Het personeelsbestand van DACHSER in de Benelux is met 50 medewerkers gegroeid tot een aantal van 952 medewerkers; nooit eerder was het personeelsbestand hier zo groot. 

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Sebastiaan Hes