DACHSER streeft naar duurzaamheid

Als familiebedrijf streeft DACHSER naar een langdurig, duurzaam ondernemingsbeleid. Niet alleen op het gebied van milieu, maar ook economisch en sociaal. Aan het begin van het nieuwe jaar blikken we terug op de duurzame ontwikkelingen van het afgelopen jaar in de Benelux.

Als familiebedrijf streeft DACHSER naar een langdurig, duurzaam ondernemingsbeleid.

Logistiek is nodig om goederen bij de consument te krijgen. DACHSER is gespecialiseerd in intelligente logistiek en streeft ernaar om het vervoer zo efficiënt mogelijk te plannen. Deze systematische aanpak maakt het mogelijk om het gebruik van onze vloot te optimaliseren en verkeersstromen te verminderen, waardoor de impact op het milieu tastbaar wordt verminderd. Double stock laden en het gebruik van wisselbakken voor nog compacter laden dragen ook bij aan deze inspanningen. Hiernaast wordt ook in de Benelux gekeken hoe DACHSER verder kan bijdragen aan duurzaamheid. Het afgelopen jaar zijn er verschillende projecten gestart en afgerond.

Ontwikkelingen in de Benelux branches

  • Lyreco Award nominatie

Al jaren heeft DACHSER een prettige samenwerking met Lyreco, leverancier van kantoorartikelen. Het afgelopen jaar is de samenwerking intensief geweest en is DACHSER zelfs genomineerd voor de Lyreco Award. Hierbij is gekeken naar de aankoop van groene producten, de bestelwijze (met zo min mogelijk papier), groeperen van bestellingen, het beperken van retourzendingen en het gebruikmaken van de ophaalservice (voor recycling van gebruikte/lege producten). Op dit gebied heeft DACHSER Benelux een mooie vooruitgang geboekt en is het kantoor ‘groener’ geworden.

  • IT

Ook de IT-afdeling heeft verschillende mooie ontwikkelingen doorgemaakt. Zo werkt de afdeling samen met Eeko ccc in Deventer. Deze organisatie zamelt oude toners van printers in en recyclet deze. Vervolgens wordt hiervan een mooi bedrag overgemaakt naar verschillende goede doelen. Op deze manier wordt er afval hergebruikt en tegelijkertijd worden goede doelen gesteund. Ongeveer hetzelfde wordt gedaan met oud IT-materiaal, denk hierbij aan oude computers, printers, monitors etc. Deze worden opgehaald door de organisatie Copiatek die de apparatuur vervolgens een tweede leven geeft. 25% van de materialen wordt gedoneerd aan verschillende goede bestemmingen, zoals de Voedselbank, het andere deel wordt verkocht in een kringloopwinkelconcept, geschonken aan schoolprojecten in Afrika of gerecycled.

  • Coffee Fresh

In de DACHSER branch in Zevenaar werken zo’n 250 medewerkers en er gaat heel wat koffie doorheen. Voorheen werden hiervoor plastic bekertjes gebruikt, maar dit kon natuurlijk beter. Samen met de experts van Coffee Fresh is gekeken hoe dit anders kon. In de zomer van 2019 is DACHSER Zevenaar overgestapt naar de Close Future bekers. Kartonnen koffiebekers die door hun samenstelling perfect gerecycled kunnen worden. Na gebruik worden de bekers ingezameld in speciale dozen en deze worden opgehaald door Coffee Fresh voor recycling. Inmiddels drinkt de branch uit de papieren bekers en wordt er 70% minder bekers gebruikt

  • Verdere ontwikkelingen

Er wordt voortdurend gekeken hoe gewoontes anders kunnen. Ook bij de opening van nieuwe panden wordt naar zo duurzaam mogelijke oplossingen gezocht. In DACHSER Zevenaar wordt bijvoorbeeld alleen nog gebruik gemaakt van ledverlichting en is er geen gasaansluiting meer. In Waddinxveen zijn er ook plannen voor het vervangen van de verlichting voor de duurzamere led-variant. Daarnaast wordt er ook kritisch gekeken naar de vuilnis-recycling en wordt de optie opengehouden dit in de toekomst nog efficiënter aan te pakken.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op