Persberichten

DACHSER Freiburg levert met elektrische wisselbak-fietsen

Logistiek dienstverlener DACHSER heeft nu ook in Freiburg (Duitsland) de elektrische wisselbak-fietsen geïmplementeerd voor binnenstedelijke distributie. De aflevermethode is een duurzame elektronische vervoersoplossing die de stadsdistributie optimaliseert. Stuttgart en Tübingen bevoorraden de binnenstad al enkele maanden met de e-bikes.

DACHSERs elektrische wisselbak-fietsen
DACHSERs elektrische wisselbak-fietsen

Vanaf 1 september 2018 is de typisch blauw met gele elektrische wisselbak-fiets, oftewel ‘’Speed Pedelec’’, te vinden in het centrum van Freiburg. De fietsen zijn voorzien van een twee meter hoge wisselbak die één pallet tot 250 kilogram kunnen laden en lossen. De wisselbakken van de fietsen kunnen worden gewisseld door middel van verlagend en opheffend hydraulisch systeem. De elektrische fietsen zijn toegestaan op alle fietspaden en zelfs in bepaalde voetgangerszones.

De Pedelec is een groot succes, we hebben veel positieve reacties van klanten mogen ontvangen. Gedurende de komende zes maanden, willen we het aantal zendingen blijven verhogen. Uiteindelijk is het de bedoeling om een tweede Pedelec in gebruik te nemen.

Michael Gaudlitz, General Manager van Dachser Freiburg

Elke ochtend worden de wisselbakken van de fietsen geladen vanuit een zogenaamde micro hub, een opslagplaats in de buurt van het stadscentrum. De micro hub wordt per trailer vanaf de operationele vestiging van DACHSER Freiburg beleverd. Op deze manier kan het lastig bereikbare stadscentrum op een milieuvriendelijke manier worden bediend, zowel voor leveringen als retours. "De Pedelec is een groot succes, we hebben veel positieve reacties van klanten mogen ontvangen. Gedurende de komende zes maanden, willen we het aantal zendingen blijven verhogen. Uiteindelijk is het de bedoeling om een tweede Pedelec in gebruik te nemen," aldus een tevreden Michael Gaudlitz, General Manager van DACHSER Freiburg. Gaudlitz blijft wel realistisch: "Zelfs in het stadscentrum zal het nooit lukken om alle zendingen op een fiets te kunnen leveren. De fiets heeft een ondersteunende rol en in combinatie met een gebalanceerde mix van voertuigen, is het een geweldige en met name een milieuvriendelijke aanvulling."

Factoren zoals strengere restricties

Factoren zoals strengere restricties, toenemende congestie, toegangsbeperkingen, lage emissiezones, tekort aan parkeerplaatsen, enzovoort, maken het bevoorraden van de binnenstad een steeds grotere uitdaging. Dit vraagt logistiek dienstverleners om creatieve oplossingen. "De wereld van stedelijke distributie verandert snel. Hierdoor moeten we veranderingen snel opvangen en inspelen op de huidige trends en ontwikkelingen", zegt Stefan Hohm, Corporate Director Corporate Solutions, Research & Development bij DACHSER. "Iedereen die de leveringen in de stad van morgen wil vormgeven, moet beproefde logistieke systemen combineren met nieuwe ideeën." Hohm is verantwoordelijk voor het City Distribution-project bij DACHSER, waarvan een deel bestaat uit oplossingen voor duurzame en innovatieve levering aan door het verkeer geplaagde stadscentra. "Het gaat ons niet alleen om op zichzelf staande oplossingen, maar eerder om een lange termijnverbetering van de omstandigheden in Europese stadscentra," aldus Hohm. DACHSER verwacht in de toekomst steeds meer binnensteden op innovatieve aflevermethodes te kunnen bevoorraden.

Omdat de vereisten per land, regio en stad sterk uiteenlopen, heeft DACHSER een zogenaamde "Toolbox" ontwikkeld. Deze biedt de mogelijkheid voor elke DACHSER vestiging wereldwijd, gemaakte oplossingen uit te werken voor de vereisten van hun aflevergebied. Verder omvat de "Toolbox" andere onderdelen zoals beproefde concepten, maatregelen voor het analyseren van elk stadscentrum en het samenstellen juiste voertuigmix zoals onder andere: elektrisch ondersteunde bakfietsen, die naast Freiburg ook onderweg zijn in Stuttgart, Tübingen en binnenkort ook in Keulen, als de volledig elektrische Fuso eCanter-trucks die DACHSER sinds december 2017 in Berlijn en Stuttgart laden en lossen.

Contact Joanne Fernandes