DACHSER Chem Logistics: Chemicaliën in veilige handen

De chemische industrie is een van de meest succesvolle en concurrerende industrieën die er is. Deze levert cruciale grondstoffen, eindproducten en oplossingen aan vrijwel alle andere industrieën. Dit wordt mogelijk gemaakt door de hoge productienormen, een uitgebreide infrastructuur en op maat gemaakte logistieke oplossingen met een focus op betrouwbaarheid, kwaliteit en veiligheid.

Chemie in veilige handen bij DACHSER.
Chemie in veilige handen bij DACHSER.

Chemie en vooruitgang zijn sterk met elkaar verbonden. Iets ten goede veranderen met behulp van chemie zit dan ook al in de kern van het woord: Chēmeía komt uit het Grieks en betekent de transformatie van metaal. De wetenschap zelf heeft in de loop der millennia ook een soort transformatie ondergaan: terwijl de eerste alchemisten vooral geïnteresseerd waren in de productie van goud, hebben latere wetenschappers onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de elementen en hun verbindingen en dit heeft veel belangrijke inzichten opgeleverd.

Chemie geeft als geen andere industrietak vorm aan ons leven en ons werk. Van kledingvezels tot wasmiddelen, meststoffen, verf, kunststof en lijmsoorten: met uiteenlopende verwerkings- en fabricageactiviteiten is de chemische industrie een van de meest concurrerende en succesvolle industrieën in de Europese Unie. Volgens de Europese Raad voor de Chemische Industrie (CEFIC) is de chemische industrie in Europa, die werk biedt aan meer dan 1,1 miljoen werknemers en in 2019 een omzet van 543 miljard euro genereerde, meer dan een belangrijke aanjager van de welvaart. Als tweede grootste producent na China, is de chemische industrie in Europa ook een belangrijke stimulator van innovatie in andere industrieën. Daarom wordt er jaarlijks meer dan 10 miljard euro (2019) in onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd.

Op maat gemaakte logistieke oplossingen

Chemische onderzoekscentra, fabrieken en logistieke ketens zijn over het hele continent met elkaar verweven. Zij blijven nieuwe ideeën en slimme materialen leveren om producten te maken die het leven op allerlei manieren schoon, veilig, comfortabel en aangenaam maken. "In de chemie blijven de tekenen wijzen op groei. Dit is grotendeels te danken aan de voortdurende innovatie en diversificatie van materialen en componenten in de verwerkende industrie en de bouw, als ook in consumentengoederen," zegt Michael Kriegel, afdelingshoofd DACHSER Chem Logistics. "Logistieke oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de chemische industrie, zorgen voor een altijd toegankelijke en veilige opening voor bedrijven tot Europese en wereldwijde markten.

DACHSER beschikt over tientallen jaren ervaring en een dicht transport- en warehousenetwerk voor verpakte chemische producten. "Sinds 2007 combineren wij de wereldwijde brancheoplossing DACHSER Chem Logistics met ons geïntegreerd groupage netwerk, met zeer specifieke, individuele expertise op het gebied van chemielogistiek", legt Kriegel uit. "We willen de perfecte logistieke oplossing creëren voor onze klanten.''

Alles wijst op aanhoudende groei.

In 2020 verwerkte DACHSER Chem Logistics ongeveer 4 miljoen zendingen met een gewicht van 3,4 miljoen ton, waaronder 457.000 ton gevaargoed verspreid over 1,25 miljoen zendingen. Met het wereldwijde netwerk voor vrachtvervoer over land, door de lucht en over zee staat de logistiek dienstverlener voor procesbetrouwbaarheid door gedefinieerde procedures, betrouwbare doorlooptijden en capaciteiten. Bovendien overtreffen de kwaliteits- en veiligheidsnormen ruimschoots de wettelijke vereisten; DACHSER is sinds 2009 een vertrouwde partner van de VCI voor zendingen over de weg, door de lucht en over zee. 

Met zijn eigen Europese transportnetwerk bedient DACHSER Europa, de GOS-landen, Noord-Afrika en delen van het Midden-Oosten met dagelijkse routes. Dit gebeurt consequent volgens uniforme logistieke normen. "Wij maken gebruik van rechtstreekse transporten, platforms en hub-oplossingen om in het bijzonder de overslagfrequentie van gevoelige chemische goederen te minimaliseren", legt Michael Kriegel uit. ''Dit gaat gepaard met een aanzienlijke verhoging van de veiligheid en de proceskwaliteit bij de manier waarop we met chemische producten omgaan.''

Met al deze mogelijkheden, zegt Kriegel, is DACHSER in staat een aantrekkelijk totaalpakket samen te stellen voor chemische klanten. "In samenwerking met DACHSER Contract Logistics creëren we als een ‘one-stop-shop’ uitgebreide en geïntegreerde logistieke oplossingen in warehouses die speciaal zijn ontworpen voor de opslag van chemische producten, terwijl DACHSER Air & Sea Logistics een snelle en flexibele toegang tot alle wereldwijde verkoop- en inkoopmarkten mogelijk maakt."

Veiligheid is altijd de hoogste prioriteit voor alle DACHSER-diensten.
Veiligheid is altijd de hoogste prioriteit voor alle DACHSER-diensten.

Efficiënte systemen en hoge datakwaliteit

Complete, branchespecifieke logistieke concepten zijn een belangrijke pijler van de successtrategie van DACHSER Chem Logistics. "Alle zendingen worden in het netwerk afgehandeld met behulp van een efficiënte, IT-ondersteunde routeplanning en uniforme normen", aldus Kriegel. "Onze entargo productfamilie heeft de juiste oplossing voor elke transportbehoefte." De experts van DACHSER adviseren klanten uit de chemische industrie ook over warehouse- en locatieoptimalisatie en over branchespecifieke inslag- en uitslag strategieën

"IT onderbouwt de efficiëntie van ons Europese en wereldwijde logistieke netwerk. Dankzij onze gestandaardiseerde, wereldwijd verbonden systemen zorgen wij te allen tijde voor efficiënte processen en hoogwaardige gegevens", zegt Kriegel. De belangrijkste factoren hierbij zijn DACHSERs gestandaardiseerde kernsystemen voor transport- en warehousebeheer, het EDI Center als centraal communicatieplatform, het online portaal van eLogistics en de Supply Chain Event Management Tool ActiveReport. De beveiliging van gegevens is daarbij gecertifieerd volgens ISO 27001.

Veiligheid voorop

Kriegel legt uit dat DACHSER een groot aantal mogelijkheden biedt voor de ontwikkeling en implementatie van oplossingen op maat die aansluiten op specifieke goederenvereisten. Dit varieert van het vervoer van temperatuurgevoelige goederen met actief en passief temperatuurbeheer (bijvoorbeeld voor vorstvrije transporten bij plus 5 graden Celsius in Duitsland) tot klantspecifieke projectactiviteiten, zoals DACHSER Rail Services op de lijn Europa-China en weer terug, of pakketzendingen via Global Sky Express.

"Veiligheid heeft altijd de hoogste prioriteit bij al onze diensten", benadrukt Kriegel. Zo werkt DACHSER bijvoorbeeld met een geautomatiseerde toepassing van alle wereldwijde voorschriften inzake gevaargoed, verstrekken we consequent apparatuur om ladingen vast te zetten en zien we toe op het juiste gebruik hiervan en zijn er verplichte voertuig- en laadcontroles in aanvulling op de DGR-controles (volgens de voorschriften inzake Dangerous Goods Regulations voor het luchtvervoer). Andere voorbeelden zijn de levering van reddingsmiddelen en persoonlijke beschermende kleding en uitrusting, plus advies over verpakking en belading, specifiek voor gevaarlijke goederen.

Een onderdeel van DACHSERs bewezen expertise op chemisch gebied, zijn de warehouses die speciaal zijn ontworpen voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Zo is er een nieuw warehouse voor gevaarlijke stoffen in Malsch, Duitsland, met 48.000 opslagplaatsen op een oppervlakte van 21.800 vierkante meter. In deze ultramoderne logistieke faciliteit combineert DACHSER de hoogste veiligheidsnormen met een breed scala aan diensten met aanvullende services als het verpakken en orderpicken tot het bouwen van displays en retourenbeheer in de B2B- en B2C-sector.

Bekwame specialisten zorgen voor de juiste afhandeling in de hele logistieke keten.
Bekwame specialisten zorgen voor de juiste afhandeling in de hele logistieke keten.

Mensen maken het verschil

Een correcte afhandeling van gevaargoed vereist goed opgeleide specialisten in de gehele supply chain. Daarnaast zijn bindende normen die door alle spelers op betrouwbare wijze worden nageleefd een echte must. DACHSER heeft hiertoe gestandaardiseerde interne regels opgesteld in zijn centrale beheer van gevaargoed voor Road Logistics en Air & Sea Logistics met gedefinieerde transportuitsluitingen en risicobeoordelingen. Meer dan 250 interne, regionaal verantwoordelijke veiligheidsadviseurs voor gevaarlijke goederen geven elk jaar wereldwijd interne en externe trainingen aan meer dan 15.800 werknemers om de bekwaamheid in het omgaan met gevaarlijke goederen te garanderen door speciaal opgeleid personeel en deskundigen uit de sector. "Wat de veiligheids- en kwaliteitsspecificaties betreft, zitten wij ver boven de wettelijke eisen", zegt Kriegel.

Een duidelijke weerspiegeling hiervan is dat de 24 Europese vestigingen van DACHSER positieve beoordelingen van de SQAS (Safety & Quality Assessment for Sustainability) hebben ontvangen voor hun prestaties op basis van de CEFIC "Transport Service" en "Warehouse" enquêtes. Hier wordt de waarde van een veiligheids-, gezondheids-, milieu- en kwaliteitszorgsysteem bepaald op basis van feiten. "Met deze proactieve kwaliteitsbewaking door neutrale beoordelaars werken wij voortdurend aan de waarborging van onze prestatienormen. Niet omdat we dat moeten, maar omdat we dat onafhankelijk kunnen en willen bewijzen aan onszelf en aan onze klanten," aldus Michael Kriegel. Bewegen om te veranderen, op deze manier is DACHSER volledig in lijn met de essentie van chemie. Ook al is dat niet altijd even makkelijk. Maar Marie Curie, de grote natuur- en scheikundige, wist dat al: ''We letten nooit op wat er al gedaan is, we zien alleen wat er nog moet gebeuren." Dit is daarentegen precies hoe je je voorbereidt op de toekomst.

Contact Raisa Mertens