Samenwerken om de wereld te verbinden

Reisadapters zorgen ervoor dat mensen hun apparaten overal ter wereld van stroom kunnen voorzien. De Zwitserse fabrikant WorldConnect AG wilde de leveringssnelheid voor deze producten verhogen en dichter bij klanten komen, dus koos het bedrijf ervoor om de logistiek met behulp van DACHSER te reorganiseren.

Perfect voor wereldreizigers: De universele reisadapter. Foto: WorldConnect
Perfect voor wereldreizigers: De universele reisadapter. Foto: WorldConnect

Het is iets waar internationale (zaken)reizigers niet zonder kunnen. Het besef dat iemand een reisadapter is vergeten, komt meestal als de batterij van de smartphone, laptop of elektrische tandenborstel leeg begint te raken. Veel landen betekent veel verschillende normen, en daarom past niet elke stekker in elk stopcontact. Reisadapters zijn een oplossing voor dit bekende probleem.

WorldConnect AG, gevestigd in Zwitserland, is 's werelds grootste premium fabrikant van deze kleine hulpmiddelen. Onder de merknaam SKROSS, brengt het bedrijf hoogwaardige adapters met het gepatenteerde schuifsysteem op de markt voor gebruik in meer dan 150 verschillende landen. De belangrijkste verkooppunten zijn de tax-free winkels in luchthavens over de hele wereld, evenals in-flight winkels en detailhandels. Het assortiment producten en reisaccessoires van WorldConnect AG omvat ook powerbanks, USB-laders en vele andere oplaad- en synchronisatiekabels.

De producten hebben een lange weg achter zich voordat ze de verkooppunten bereiken. Neem bijvoorbeeld de reisadapters: deze worden in Thailand vervaardigd door het voormalige moederbedrijf Noventa van WorldConnect AG en worden erna meestal per schip naar Europa vervoerd.

Een betrouwbare samenwerking

In 2015 begon DACHSER Air & Sea Logistics Zwitserland voor WorldConnect AG af en toe een zending te vervoeren, voornamelijk zeevracht van Azië naar Europa. Dit leverde positieve ervaringen op waarop kon worden voortgebouwd: sinds januari 2020 verzorgt DACHSER ook de opslag en distributie van de goederen in Europa, rechtstreeks vanuit de haven van Hamburg.

"Voor WorldConnect AG hebben we een geïntegreerd concept ontwikkeld dat een reeks logistieke diensten omvat", zegt Samuel Haller, Country Manager Air & Sea Logistics DACHSER Zwitserland, die zich vanaf de eerste dag over deze klant heeft ontfermd. Hij wijst erop dat het coördineren van intercontinentale supply chains met verschillende vervoerders, locaties en contacten in elk land een complexe opgave is.

"Het is absoluut beter om te weten dat je een logistieke partner in de buurt hebt die je problemen kan oplossen en waar je vooral persoonlijk contact mee kunt hebben."
Christian Ernst, Co-CEO van WorldConnect AG

De complexiteit blijkt ook uit het grote aantal betrokken DACHSER vestigingen. De exportafdeling zeevracht van DACHSER Thailand is verantwoordelijk voor het organiseren van de export van de reisadapters: van het ophalen bij de fabrieken in Thailand tot het inklaren en laden in de haven naar Europa. "Door de verschillende taken te consolideren, bieden we de klant efficiëntie en transparantie", zegt Jesper Larsen, Managing Director Air & Sea Logistics South East Asia bij DACHSER. "Aangezien DACHSER Thailand ook het ophalen van goederen coördineert, hebben we een naadloze aansluiting op het European Road Logistics netwerk van DACHSER." Eenmaal in Hamburg aangekomen, haalt DACHSER de goederen op en vervoert ze naar een warehouse in de haven. "Het loopt allemaal op rolletjes", zegt Larsen.

Een reisadapter is overal ter wereld thuis
Een reisadapter is overal ter wereld thuis

Toegevoegde waarde creëren

DACHSER levert in het warehouse in Hamburg verschillende diensten met toegevoegde waarde. Zo worden kartonnen dozen – los gestapeld of in sommige gevallen gestapeld op industriële pallets – gelost en op europallets geplaatst.

Het merendeel van de zendingen wordt later via het DACHSER Road Logistics netwerk en via koeriers-, expres- en pakketdiensten vervoerd naar meer dan duizend SKROSS-verkooppunten in heel Europa. Een klein deel van de producten zal Hamburg weer over zee verlaten, op weg naar andere continenten. "Nauwe interactie tussen onze verschillende logistieke disciplines stelt ons in staat de uitdagingen die voortvloeien uit de verstoring van de wereldwijde supply chain het hoofd te bieden", zegt Haller. Hij voegt eraan toe dat met name de pandemie verantwoordelijk is voor enorme vertragingen in de supply chains. Ralf Hansen, General Manager bij DACHSER in Hamburg, is het daarmee eens: "De enige manier om deze te compenseren is om diensten te bundelen - dat is hoe we de efficiëntie maximaliseren." Hansen houdt toezicht op de organisatie van de opslagdiensten en het vervoer over land.

De algemene controle aan de kant van DACHSER wordt verzorgd door het Zwitserse team van Samuel Haller. "Soms moet je werken met mensen die je alleen aan de telefoon hebt gesproken, omdat ze honderden kilometers verderop zitten. Het is absoluut beter om te weten dat je een logistieke partner in de buurt hebt die je problemen kan oplossen en waar je vooral persoonlijk contact mee kunt hebben", zegt Christian Ernst, Co-CEO van WorldConnect AG.

Nabijheid was een ander argument voor het besluit om de logistiek met behulp van DACHSER te reorganiseren. De ligging van het warehouse in de haven van Hamburg bespaart onnodige ritten en versnelt leveringen. "Door het warehouse van Oostenrijk naar Hamburg te verplaatsen, konden we niet alleen aanzienlijke kostenbesparingen realiseren op het containervervoer, maar ook de ecologische voetafdruk van WorldConnect AG aanzienlijk verkleinen. Dankzij het Europese groupagenetwerk van DACHSER en haar wereldwijde lucht- en zeevrachtnetwerken, hebben we ook onze doorlooptijden verbeterd", aldus Haller.

"Nu de producten enkele dagen eerder in het warehouse aankomen dan voorheen, zijn ze ook sneller bij de klanten", voegt Hansen toe. Dit is vooral belangrijk wanneer het om premium producten gaat. "Ons doel is om onze klanten een hogere standaard te bieden dan voor in massa geproduceerde goederen - en dat geldt ook voor de logistiek", zegt Violeta Radisavljevic, hoofd Supply Chain bij WorldConnect AG. Ze merkt ook op dat de samenwerking met DACHSER strategisch en ecologisch zinvol is gebleken. Haller voegt daaraan toe: "Beide bedrijven hebben als doel om de wereld te verbinden en tegelijkertijd topkwaliteit te leveren." Ze werken samen om dit te realiseren.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Danielle van der Kraan Public Relations