terug
Nieuws Persberichten

Powervrouwen in actie tegen Corona

Meteen aan het begin van de coronapandemie heeft het team van een bedrijf in Noord-Spanje zich aangepast aan de nieuwe behoeften van de markt: Pharmediq heeft in 2020 in samenwerking met DACHSER meer dan 100 miljoen maskers en andere beschermingsmiddelen naar Spanje en andere Europese landen vervoerd.

Beschermingsmiddelen in de strijd tegen de pandemie.

Toen in het voorjaar van 2020 de Corona-pandemie uitbrak, reageerden Sofía Nogueira Sánchez en haar team onmiddellijk en bestelden voor miljoenen euro’s aan gezichtsmaskers in het buitenland. Alles was betaald, het vervoer geregeld, maar de autoriteiten hielden alle pandemie gerelateerde goederen tegen. Sofía Nogueira Sánchez bleef hardnekkig onderhandelen en wendde zich uiteindelijk tot het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Na zes weken met pittige onderhandelingen bereikten de zendingen hun bestemming in Spanje.

“Opgeven is voor ons gewoon geen optie”, benadrukt Sofía Nogueira. In 2009 legde de bedrijfseconome samen met apotheker Patricia Antón Saavedra de basis van hun bedrijf. Beiden hadden al ervaring opgedaan bij internationale ondernemingen en daarbij ook wat  frustratie opgebouwd: “Besluitvormende processen verlopen in grote ondernemingen vaak traag,” zegt Sofía Nogueira. “En wij zijn allebei mensen vol ideeën die we ook graag snel willen uitvoeren. Daarom besloten we ons eigen ding te gaan doen. Als je medische producten verkoopt, moet je snel reageren op kansen in de markt en direct beslissingen nemen. Die dynamiek past bij ons.”

De oprichters begonnen in 2009 met een klein kantoor in Oviedo, in de regio Asturië in het noordwesten van Spanje. Vandaag de dag beschikt het bedrijf over ruime kantoren en magazijnen in de stad Morcín en levert het aan de particuliere sector en openbare instellingen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en de VS. Centraal in het assortiment staan de medische goederen, zoals spuiten, verbandmiddelen of producten voor eerste hulp en laboratoriumgeneeskunde. Het team is intussen uitgegroeid tot ongeveer 30 werknemers, waarvan 65% vrouw is. Daarnaast zijn 6 van de 7 leden van het management team vrouwen. Dat is geen toeval, vertelt Sofía Nogueira: “Wij weten uit eigen ervaring dat het niet makkelijk is voor vrouwen in het bedrijfsleven, vooral niet in managementfuncties. Daarom nemen wij ons in ons bedrijf bewust zeer jonge mensen aan, in het bijzonder getalenteerde vrouwen.”

Een andere succesfactor is een betrouwbare partner voor het transport. Op dit vlak werkt Pharmediq sinds 2014 samen met DACHSER Spanje. “Pharmediq heeft zich zeer snel ontwikkeld en is nu één van onze grote klanten”, zegt Blanca de Fransisco, Branchemanager European Logistics in DACHSER Spanje van de Asturias Branch. “Doorslaggevend voor het binnenhalen van het contract van Pharmediq waren vooral de dagelijkse pick-ups en leveringen binnen Europa, de real –time traceerbaarheid en de veiligheid die wij onze klanten kunnen bieden.” Pharmediq maakt voor zijn distributie hoofdzakelijk gebruik van het Europese netwerk over land van DACHSER. De grote zendingen vanuit Turkije lopen via Full Truck Load, maar daarnaast zijn er ook stukgoed leveringen en leveringen per lucht- en zeevracht.

Import van COVID-producten

Snel en vlot transport van medische producten is in deze tijd van COVID-19 nog belangrijker geworden dan het al was. “In 2020 zijn we bijna volledig omgeschakeld van internationale export naar de behoeften van de binnenlandse markt en hebben we binnen zeer korte tijd een continu importkanaal voor COVID-producten opgezet”, legt Sofía Nogueira uit. Terwijl er aan het begin van het jaar vooral vraag was naar maskers, staan aan het begin van 2021 vooral beschermingsmiddelen zoals overalls, handschoenen en veiligheidsbrillen op de bestelformulieren. Om aan de vraag te voldoen is er meer personeel aangetrokken en zijn er 3 nieuwe magazijnen gebouwd. Daarin liggen op dit moment meer dan 1.000 pallets met COVID-producten opgeslagen. Een klein deel van de import komt uit China, maar het grootste deel is afkomstig uit Turkije. “Via leveringscontracten die we in 2020 hebben afgesloten, werken we daar met fabrieken die uitsluitend voor ons produceren”, zegt Sofía Nogueira.

Sofía Nogueira benadrukt telkens weer hoe perfect DACHSER aansluit bij de bedrijfsfilosofie van Pharmediq: ”De uitstekende samenwerking met DACHSER was vorig jaar voor ons van levensbelang. Het DACHSER team in Asturië rond Sales Manager Angeles Rodríguez Valcarzel begrijpt en implementeert onze behoeften perfect. Er waren tijden dat we wekenlang elke dag de klok rond werkten. Keer op keer moest DACHSER onder extreme tijdsdruk zendingen organiseren, soms zelfs binnen enkele uren. Telkens slaagde het team erin om ons in recordtijd de juiste voertuigen ter beschikking te stellen en de producten binnen één of 2 dagen bij de Spaanse klinieken te brengen.” DACHSER Site Manager, Blanca de Fransisco, voegt hieraan toe: “We staan dagelijks in contact met de klant om zendingen te kunnen voorzien en uiterst betrouwbaar in te kunnen plannen, vooral voor belangrijke ontvangers als de geïmproviseerde IFEMA-kliniek in Madrid.”

In totaal heeft Pharmediq in 2020 alleen al in Spanje meer dan 100 miljoen maskers ingevoerd en het aanhoudende succes van de onderneming wordt erkend in het Spaanse bedrijfsleven: in oktober 2020 won Sofía Nogueira Sánchez de regionale finale van de Premio Mujer Empredaria Caixabank, een prijs voor sterke vrouwelijke ondernemers. Bij de uitreiking van deze prijs werd bijzondere nadruk gelegd op haar strategische visie, leiderschapskwaliteiten en haar vermogen tot innovatie.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op