Overname Frigoscandia afgerond

Integratie in het DACHSER Food Logistics netwerk gaat van start

Met ingang van maandag 4 maart 2024 is Frigoscandia AB een volledige dochteronderneming van DACHSER en daarmee onderdeel van het Food Logistics-netwerk van de logistieke dienstverlener. Dit markeert ook het begin van de volledige integratie van het Scandinavische bedrijf in het DACHSER-netwerk. Vanaf nu profiteren klanten in de Scandinavische landen van uniforme kwaliteitsnormen. 

Burkhard Eling, CEO van DACHSER, Peter Haveneth, CEO van Frigoscandia, en Alexander Tonn, COO Road Logistics bij DACHSER (van links naar rechts)
Burkhard Eling, CEO van DACHSER, Peter Haveneth, CEO van Frigoscandia, en Alexander Tonn, COO Road Logistics bij DACHSER (van links naar rechts)

Eind december tekende DACHSER een overeenkomst voor de overname van Frigoscandia, de toonaangevende aanbieder van temperatuur gecontroleerde en diepvrieslogistiek in de Scandinavische markt, van private equity investeerder Mutares SE & Co KGaA. Hierdoor kan DACHSER haar Food Logistics netwerk uitbreiden naar de Scandinavische landen. De overname is in februari goedgekeurd door de Europese Commissie. Nu het overnameproces is afgerond, kan de integratie in het DACHSER-netwerk beginnen.

"De overname versterkt onze positie in de voedingsmiddelenlogistiek in Scandinavië aanzienlijk", zegt Burkhard Eling, CEO van DACHSER. "Voor Frigoscandia is de integratie in DACHSER een belangrijke stap naar een langdurige en veilige ontwikkeling in een dynamisch groeiend bedrijf. Frigoscandia past uitstekend bij ons bedrijf en onze groeistrategie in Zweden, Noorwegen en Finland. Beide bedrijven delen een gemeenschappelijke visie op waarden en kwaliteit."

Frigoscandia past uitstekend bij ons bedrijf en onze groeistrategie in Zweden, Noorwegen en Finland.

Burkhard Eling, CEO van DACHSER

DACHSER wordt momenteel in Scandinavië vertegenwoordigd door European Logistics, de business line voor transport en opslag van industriële en consumentengoederen, en door een lucht- en zeevrachtorganisatie. Frigoscandia, met het hoofdkantoor in Helsingborg, Zweden, heeft een hecht en efficiënt netwerk voor de distributie van temperatuurgecontroleerde en diepgevroren levensmiddelen. Het bedrijf biedt transportdiensten aan in heel Zweden via een landelijk dekkend netwerk. Voor de uitvoering van deze diensten werkt het bedrijf samen met servicepartners, maar het heeft ook een eigen wagenpark. Op het gebied van internationaal voedingstransport verzorgt Frigoscandia transport over de weg, door de lucht en over zee, en is het bedrijf actief in 51 landen. Daarnaast beheert het bedrijf warehousing met twaalf logistieke vestigingen in Zweden en drie in Noorwegen voor de opslag van levensmiddelen. In 2022 genereerde Frigoscandia een omzet van ongeveer 300 miljoen euro.

Vertrouwen in samenwerking

Sinds 2019 is Frigoscandia partner voor Zweden, Finland en Noorwegen in het European Food Network, een samenwerkingsverband van toonaangevende Europese aanbieders van levensmiddelenlogistiek in 34 landen, dat DACHSER heeft opgericht en beheert als systeemleider. "De overname en daaropvolgende integratie van Frigoscandia is voor ons een mijlpaal op weg naar het worden van een topspeler in de Europese Foodmarkt", zegt Alexander Tonn, COO Road Logistics en Managing Director DACHSER Food Logistics bij DACHSER. "Met Frigoscandia integreren we een bekend bedrijf op het gebied van voedsellogistiek dat onze opvattingen over prestaties en kwaliteit volledig deelt. Voor onze klanten in Noord-Europa en Europa betekent dit een nog betere toegang tot een voedseldistributienetwerk waar kwaliteit en betrouwbaarheid voorop staan."

Frigoscandia zal verder geleid worden door CEO Peter Haveneth en zijn ervaren managementteam. Hij rapporteert aan Alexander Tonn, die bij DACHSER de dubbelrol bekleedt van COO Road Logistics en Managing Director DACHSER Food Logistics. "We hebben sinds 2019 een vertrouwensvolle en succesvolle samenwerking met DACHSER binnen het European Food Network. De overname is voor ons een logische stap naar de toekomst en we kijken er dan ook naar uit om verder te groeien binnen de DACHSER-familie. We zullen ons dienstenaanbod versterken en de Scandinavische markten voor voedsellogistiek verbinden met Europa," aldus Haveneth.

De overname is voor ons een logische stap naar de toekomst en we kijken er dan ook naar uit om verder te groeien binnen de DACHSER-familie.

Peter Haveneth, CEO van Frigoscandia

Met de afronding van de overname zullen alle van de ongeveer 1.300 medewerkers van Frigoscandia overgaan naar DACHSER. "We zijn verheugd onze nieuwe collega's te verwelkomen in de DACHSER-familie", zegt Tonn. "Als hoogopgeleide medewerkers zullen zij onze dienstverlening verrijken met hun kennis van de Noord-Europese markten. Onze twee bedrijven hebben de afgelopen jaren al op basis van vertrouwen samengewerkt als onderdeel van het European Food Network. Met deze overname kunnen we ons groeipotentieel in Noord-Europa verder benutten en de kwaliteit van ons aanbod verder verbeteren. Op de middellange termijn zullen onze klanten in de voedingsmiddelensector profiteren van consistente en gestandaardiseerde processen en systemen. "Aangezien DACHSER Food Logistics geen eigen vestigingen heeft in Zweden, Finland en Noorwegen, zal de overname daar geen dubbele functies creëren. In totaal zal het aantal medewerkers van DACHSER in de Scandinavische landen toenemen tot ongeveer 2.000.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Sebastiaan Hes