‘Opstijgen’ in het leven

DACHSER en Terre des Hommes zijn al enkele jaren betrokken bij beroepsopleidingen voor jongeren in het zuiden van Afrika. Tijdens een recent werkbezoek hebben Bernhard Simon, voorzitter van de Raad van Commissarissen van DACHSER, en Joshua Hofert, Director of Communications van Terre des Hommes, de vooruitgang van de gemeenschappelijke projecten gezien. Ze waren vooral trots op het succes van de zes jongeren uit Livingstone, Zambia, die na een uitwisselingsprogramma in Duitsland hun eigen start-up hadden opgericht, het afvalrecyclingbedrijf Trash4Cash. 

DACHSER en Terre des Hommes zijn al enkele jaren betrokken bij beroepsopleidingen voor jongeren in het zuiden van Afrika.

De eerste stop tijdens het bezoek was het scholingsproject in Johannesburg. DACHSER en Terre des Hommes steunen de lokale organisatie 'Outreach Foundation', die kansarme en noodgedwongen gevluchte jongeren helpt met beroepsopleidingen en het opstarten van een bedrijf en ook psychosociale ondersteuning biedt. Deze combinatie is vooral belangrijk voor meisjes en vrouwen die tijdens hun vlucht seksueel misbruik en uitbuiting hebben meegemaakt. Het was vooral mooi om te horen dat voormalige projectdeelnemers nu succesvol zijn in hun carrière. Bijvoorbeeld Puleng Florence Mokoena, Ntokozo Ndebele, Chiratidzo Masango en Annie Sungulele Kombozi. De vier jonge vrouwen richtten het succesvolle bedrijf ‘Tasty Treats’ op na het volgen van cateringcursussen en bedrijfstrainingen in het project.

De jongeren van het project krijgen ook een echte kans om hun carrière te starten bij DACHSER Zuid-Afrika. Als onderdeel van een ‘Learnership Program’ werken ze twaalf maanden op verschillende afdelingen en krijgen ze waardevolle inzichten in de logistieke wereld. Velen van hen kunnen daarna een vaste loopbaan in de logistiek beginnen bij DACHSER.

Tot slot stond in Zambia de opening van een recyclingcentrum op de agenda, waarbij ook de burgemeester van de stad Livingstone aanwezig was. Dit was ook een weerzien met de zes jongeren die vijf jaar geleden Duitsland en het hoofdkantoor van DACHSER in Kempten hadden bezocht in het kader van een uitwisselingsprogramma. Het bezoek aan een lokaal recyclingcentrum inspireerde hen om hun eigen bedrijf op te zetten. Livingstone, met zijn bijna 200.000 inwoners, produceert namelijk maar liefst 90 ton afval per dag. Meer dan de helft hiervan wordt privé verbrand of gewoon begraven - een gevaar voor het milieu en de gezondheid.

"Het nieuwe recyclingcentrum betekent ongelooflijk veel voor me. Het helpt verspilling te voorkomen en het milieu te beschermen. En het helpt jonge mensen zoals ik om geld te verdienen," zegt Lweendo Habanyama (21), een van de deelnemers aan het project. Jongeren van het project helpen niet alleen het milieu schoon te houden, ze kunnen ook geld verdienen met Trash4Cash. Het principe is eenvoudig: de gerecyclede materialen worden verkocht - wie afval inbrengt, krijgt er geld voor. Er doen 250 jongeren en vrouwen mee. Bijna 20 procent van het plastic en papierafval in Livingstone wordt nu door hen ingezameld. Een win-winsituatie voor mens en milieu.

Trash4Cash is een toonaangevend project

"Trash4Cash is een toonaangevend project en ik ben ongelooflijk trots op de zes oprichters. Ze volgen in de traditie van een ondernemersgeest die ook mijn grootvader motiveerde om zijn eigen transportbedrijf, DACHSER, op te zetten midden in de wereldwijde economische crisis van 1930," zegt Bernhard Simon. "De arbeidsmarkt in het zuiden zal in de nabije toekomst niet voldoende groeien om de vele getalenteerde jonge mensen op te nemen. De oplossing is zelfstandig ondernemerschap. Het is de moeite waard voor jonge mensen om ondernemend te zijn en de toekomst in eigen handen te nemen. Dit is wat de zes jongeren hebben bereikt: ze zijn nu succesvolle ondernemers, hebben hun eigen inkomen gecreëerd, nemen verantwoordelijkheid voor een schoon milieu, creëren banen en stellen iedereen die in de dorpen recyclebaar afval inzamelt in staat om een beetje bij te verdienen."

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Anouska Kroon