Nieuwe vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland

Na meerdere jaren van onderhandelingen heeft de Europese Unie een vrijhandelsovereenkomst met Nieuw-Zeeland afgesloten (bron: Publicatieblad van de EU L/2024/866 van 25.03.2024), die op 1 mei 2024 is ingegaan.

Het doel van de overeenkomst is om de wederzijdse invoerrechten geleidelijk te verlagen en zo de economische banden en de handelsgroei tussen de twee gebieden te versterken.

In de toekomst kunnen de meeste goederen van afkomstig uit de EU dus invoerrechtenvrij in Nieuw-Zeeland worden ingevoerd. In ruil daarvoor moeten veel goederen van oorsprong uit Nieuw-Zeeland ook invoerrechtenvrij aan de EU worden geleverd. Er zijn uitzonderingen in de landbouwsector, waar de douanerechten in verschillende fasen zullen worden verlaagd.

Om te kunnen profiteren van de gunstige tariefvoorwaarden is een preferentiebewijs nodig. Dit bewijs kan een oorsprongsverklaring zijn op een factuur of een ander document dat verband houdt met de goederen; de formulering is te vinden in bijlage 3 C van de overeenkomst.

DACHSER Nieuw-Zeeland heeft eigen kantoren in Auckland, Wellington en Hamilton waar we onze klanten een naadloze verbinding tussen dynamische economieën kunnen bieden.

Als u vragen heeft over dit onderwerp, neem dan contact op met uw DACHSER-contactpersoon.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Pascal Schroeder