terug

Logistiek 2030 - Mensen maken het verschil

Logistiek is een complex samenspel van goederen- en informatiestromen in intelligente netwerken. Mensen zijn en blijven de sleutel tot succes en betrouwbaarheid. DACHSER’s stelregel ‘Logistics is People Business’ wordt op verschillende manieren weerspiegeld in de strategie en de operationele activiteiten van het familiebedrijf.

Samenwerken is een belangrijk onderdeel van logistieke kwaliteit. Afbeelding: Detlef Majer

Ze wachten al in de loods. Vandaag is het ‘M.I.T.einander Tag’, een soort ‘Samen met het Team Dag’. Elke twee maanden brengt het projectteam van DACHSER's vestiging in Kornwestheim, vlakbij het Duitse Stuttgart, een paar cafétafels en een prikbord mee naar de vestiging en praat met de medewerkers. En dat gebeurt op elk operationeel niveau: soms in de kantoren, soms in de loods, soms bij de vrachtafhandeling, soms in de externe loods in Vaihingen an der Enz. In de Duitse naam van het programma staat ‘M.I.T.’ voor ‘Mitten im Team’, wat ‘midden in het team’ betekent. Maar het is ook het eerste deel van het woord ‘miteinander’, wat ‘met elkaar’ betekent. Een naam die het doel van het programma perfect weergeeft.

De vestiging in Kornwestheim is een van de grotere vestigingen in het DACHSER-netwerk. Met een oppervlakte van 91.800 m² omvat het drie gebouwencomplexen plus het loodsterrein. "Voor de 530 medewerkers is het niet eenvoudig om alles te weten wat er speelt", zegt Project Manager Lena Herion. De 27-jarige maakt deel uit van het nieuw gevormde zevenkoppige M.I.T.einander-team, net als haar collega, HR Manager Manuel Scimone. "Met deze campagne willen we medewerkers van de verschillende afdelingen de kans geven om regelmatig met ons te praten over actuele projecten, nieuws en acties op onze vestiging en in het DACHSER-netwerk," legt Scimone uit, "en we willen een een-op-eengesprek met hen aangaan." En het werkt: Herion meldt dat de aanvankelijke terughoudendheid van de deelnemers snel plaats maakte voor een zeer constructieve uitwisseling.

In 20 minuten komt alles aan bod - van een voortdurend druppelende koffiemachine tot veiligheid op de werkplek, van bedrijfsgezondheidszorg tot het grotere plaatje in logistieke processen met nieuwe IT-mogelijkheden. "De diepgang van de gesprekken is fascinerend", zegt Herion blij. "Er is voor iedereen elke keer wel iets te halen." Medewerkers die een dag vrij zijn of op afstand werken worden niet buitengesloten: het M.I.T.einander-team maakt speciaal voor hen een video met de besproken onderwerpen. Zo kan iedereen achteraf vragen stellen aan het team of suggesties doen.

"De kracht van onze organisatie ligt vooral in ons netwerk van mensen met dezelfde passie voor logistiek: van het management tot stagiairs, van commerciële medewerkers tot logistieke medewerkers, maar ook de chauffeurs die uiteindelijk elke dag ons bedrijf een vriendelijk en professioneel ‘gezicht geven’," legt DACHSER CEO Burkhard Eling uit. "Niets in de logistiek werkt zonder mensen. Onze medewerkers zijn en blijven de sleutel tot het succes van ons bedrijf." Daarom heeft DACHSER het strategisch prioriteitenprogramma ‘Logistics is People Business’ (LiPB) opgezet, dat zowel grote wereldwijde projecten omvat, zoals de introductie van een HR-systeem, als talrijke lokale initiatieven, zoals dat in Kornwestheim.  

Een wereldwijde HR-strategie

Om deze strategie te promoten en ervoor te zorgen dat deze in het hele bedrijf wordt geïmplementeerd, werd het LiPB Program Management opgericht onder leiding van Silke Schöpp. Samen met haar team richt ze zich op vier strategische ontwikkelingsgebieden: Employee Experience, Collaboration, Learning & Development en Corporate Culture.

"We vroegen ons af wat DACHSER tot een aantrekkelijke werkgever maakt, nu en in de toekomst", zegt Schöpp. "Niemand weet dit beter dan de mensen hier dagelijks werken en het bedrijf in al zijn aspecten elke dag van binnenuit meemaken en actief deelnemen aan de ontwikkeling ervan. We hebben wereldwijd geweldige medewerkers die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het hele netwerk." Door communicatie en het uitwisselen van ideeën uitwisselen brengen we verschillende perspectieven dichter bij elkaar. "Daar heeft iedereen baat bij," zegt Schöpp.

Lees meer over de vier strategische ontwikkelingsgebieden van Logistics is People Business in de coverstory van het DACHSER-magazine 04/2023.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Anouska Kroon