terug
magazine

Een beetje vreugde brengen in oorlogstijd

Onder de moeilijkste omstandigheden zetten DACHSER en terre des hommes zich in om kinderen, jongeren en hun ouders in Oekraïne te helpen een trauma te boven te komen.

Kinderpsychologe Kateryna wil de oorlog voor even doen vergeten en kinderen in Oekraïne op lange termijn helpen hun traumatische ervaringen te verwerken.

Kateryna is er om de kinderen af te leiden en ze spelenderwijs wat plezier te geven. Ze wil de oorlog even doen vergeten en de kinderen op lange termijn helpen om hun traumatische ervaringen te verwerken. Kateryna is kinderpsycholoog en traumatherapeut. De foto's tonen haar werk met geëvacueerde kinderen uit het oosten en zuiden van het land - uit Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhya, Kherson. Samen spelen en bewegen staan centraal in de groepssessies. Ze gebruikt muziekinstrumenten, fluitjes en trommels, maar ook ballonnen, boetseerklei, evenwichtsoefeningen en sprongen - allemaal met als doel emotionele stabilisatie. De therapieën vinden soms met groot risico plaats, omdat er in de directe omgeving vaak tegelijkertijd gevechten gaande zijn. Dit is ook het geval op Kateryna's locatie - de stad Kryvyi Rih, waar aanvallen plaatsvonden op infrastructuur, energievoorziening, civiele voorzieningen en zelfs scholen.

Zij maakt deel uit van een team van 20 therapeuten uit Oekraïne, Wit-Rusland, Duitsland en Nederland dat psychosociale hulp verleent bij acute trauma's en stressreacties als gevolg van oorlog en geweld. De afgelopen vijf maanden heeft het team meer dan 650 uur individuele therapie, 150 uur groepstherapie en 30 online en offline trainingssessies gegeven. De therapeuten leggen grote nadruk op het lokaal delen van kennis om de duurzaamheid van de interventies te waarborgen. De vraag is in veel plaatsen groot, waardoor de locaties vaak veranderen. Tegelijkertijd is de situatie in Oekraïne onzeker en veranderen ook de behoeften. Terre des hommes past de activiteiten van het project voortdurend aan in overleg met de lokale projectpartner ‘Vostok SOS’, zodat mensen zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.

Humanitaire hulp onder moeilijke omstandigheden

Meer dan 14,7 miljoen mensen hebben de oorlog in Oekraïne al moeten ontvluchten; daarvan zijn ongeveer 8 miljoen ontheemden. Vooral gezinnen ondervinden ernstige stress als gevolg van oorlog, geweld en het vluchten: zij hebben hun huis moeten verlaten, zoeken elders onderdak en krijgen vaak te maken met geweld. Bovendien worden gezinnen daarbij vaak van elkaar gescheiden. Oorlog leidt dus tot een volledige verandering van omgeving, het verlies van familie en het verlies van zekerheid en veiligheid. In deze extreme situatie is er een gebrek aan psychosociale en therapeutische zorg die dringend nodig is om de traumatische ervaringen te verwerken. DACHSER is sinds augustus 2022 samen met de kinderhulporganisatie terre des hommes betrokken bij Oekraïne.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Danielle van der Kraan Public Relations