DACHSER organiseert transport per bloktrein via de Nieuwe Zijderoute

DACHSER Rail Services vervoert twee keer zo snel chemische producten naar de Chinese markt vanuit Ludwigshafen in Duitsland.

DACHSER heeft het goederentransport voor BASF, het grootste multinationale chemieconcern, naar de Chinese stad Xi´an georganiseerd. De eerste bloktrein met 42 containers chemische producten vertrok vanuit de combiterminal in Ludwigshafen (Duitsland), via Polen, Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan naar China en duurde slechts 14 dagen, twee weken sneller dan een containerschip.

DACHSER Rail Services vervoert goederen naar de Chinese stad Xi'an.
DACHSER Rail Services vervoert goederen naar de Chinese stad Xi'an.

DACHSER zorgde voor alle organisatorische aspecten, inclusief de coördinatie met de treinoperator RTSB GmbH, de inklaring en de distributie van de goederen in China. Spoorvervoer via de "Nieuwe Zijderoute" is onder andere interessant voor chemische bedrijven die in het Chinese achterland, ver van de zeehavens, produceren.

Spoorvervoer is sneller dan zeevracht, goedkoper dan luchtvracht, eenvoudig te plannen en betrouwbaar. Voor bepaalde logistieke eisen kan het een uitstekend alternatief voor lucht- en zeevracht.

Thomas Krüger, managing director van DACHSER Air & Sea Logistics EMEA

De combiterminal in Ludwigshafen (KTL) speelt een essentiële rol in het logistieke concept van BASF: het functioneert als hub waar producten uit Europa worden gebundeld en op treinen worden geladen. De grootste inland terminal van Duitsland ligt direct naast de hoofdfabriek van BASF. Het biedt tot 30 treinverbindingen per dag naar meer dan 20 Europese economische centra.

De kubuscontainers, die zo'n 40-voet hoog zijn, werden voornamelijk geladen met granulaten, brandstofadditieven en katalysatoren. In Malaszewicze, een plaats in Polen, en op de grens tussen Kazachstan en China worden de containers overgeslagen naar andere treinen vanwege verschillen in spoorbreedtes. Vanuit het eindpunt in Xi'an organiseerde DACHSER North China de inklaring en het wegtransport van de BASF-goederen naar de ontvangende partij.

"Spoorvervoer is sneller dan zeevracht, goedkoper dan luchtvracht, eenvoudig te plannen en betrouwbaar. Voor bepaalde logistieke eisen kan het een uitstekend alternatief voor lucht- en zeevracht’’, legt Thomas Krüger, managing director van DACHSER Air & Sea Logistics EMEA, uit. "We zien een groeiende vraag naar DACHSER Rail Services en zijn vooral blij dat een wereldwijde marktleider als BASF ons zijn vertrouwen geeft", voegt hij eraan toe.

Een nieuwe mijlpaal in een langdurig partnerschap

BASF en DACHSER werken al tientallen jaren nauw samen om veilig transport en veilige opslag van chemicaliën te garanderen. In Hongarije en Roemenië exploiteert DACHSER voor BASF twee warehouses voor gevaarlijke stoffen die voldoen aan de strengste veiligheidscriteria en worden beoordeeld volgens SQAS. Met deze eerste trein naar Xi'an zetten we weer een stap vooruit in onze logistieke samenwerking met BASF", aldus Michael Kriegel, manager DACHSER Chem-Logistics. De industrie-oplossing van DACHSER combineert gestandaardiseerde logistieke diensten en expertise op het gebied van gevaarlijke stoffen in een wereldwijd netwerk met klant specifieke oplossingen voor de chemische industrie.

Contact Raisa Mertens