terug

DACHSER onderscheiden voor succesvolle app-community

DACHSER is onderscheiden met de "Citizen Development Empowerment Award". Met deze prijs eert smapOne AG het succes van de logistieke dienstverlener bij het opbouwen van een wereldwijde community van medewerkers die zonder programmeerkennis hun eigen applicaties bouwen en zo de digitalisering binnen het bedrijf stimuleren.

DACHSER is onderscheiden met de "Citizen Development Empowerment Award".

Bij DACHSER zijn al 1.250 medewerkers in staat om zelf applicaties te bouwen als citizen developers. De community blijft groeien en levert een belangrijke bijdrage aan het zelfstandig, snel en eenvoudig digitaliseren van analoge processen. De gedecentraliseerde experts zijn zeer toegewijd aan het zelf ter plekke bouwen van oplossingen en verbeteren deze voortdurend.

Onder het motto "weg van het klembord" heeft DACHSER al 7,1 miljoen pagina's papier bespaard in verschillende processen, omdat veel use cases kunnen worden gebouwd en gedigitaliseerd met het modulaire systeem. De Citizen Development-aanpak draagt niet alleen bij aan digitalisering, maar bespaart ook middelen. Voor 7,1 miljoen pagina's is het equivalent van 396.773 liter water of 147.621 kWh elektriciteit nodig als gerecycled papier als basis wordt gebruikt.

"We zijn erg trots op de prijs voor onze groeiende wereldwijde Citizen Development Community," vertelt Jeanne Merswolken van het Digital Platform Products-team in Corporate Digital Innovation & Development. "We hebben nog veel te doen: Er zijn nog enkele papieren processen in het bedrijf die door de medewerkers zelf gedigitaliseerd kunnen worden. Met de smapOne oplossing kunnen we hen in staat stellen om dit te doen. En bovendien is het bouwen van onze eigen apps leuk, zoals de positieve feedback vanuit het bedrijf bewijst."

Een no-code platform dient niet om parallelle werelden te creëren aan bestaande systemen, maar ondersteunt toepassingen en applicaties van Corporate IT bij DACHSER en toont verdere mogelijkheden voor digitalisering.

"Het doel is om de digitale mindset van medewerkers te versterken en digitale creativiteit te bevorderen", zegt Jürgen Sakry, Department Head Shared Services. "Duidelijke richtlijnen zijn belangrijk. De Citizen Developer Community bij DACHSER wordt daarom getraind en ondersteund door een centraal auditteam. Het centrale team zorgt er ook voor dat alle applicaties van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan de richtlijnen voor gegevensbescherming. Er worden bedrijfssjablonen gemaakt om overbodige ontwikkeling te voorkomen."

Hoe werkt empowerment?

Citizen development is een zakelijke trend en een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie. Werknemers die geen speciale IT- of programmeervaardigheden hebben, maar wel IT-kennis hebben, krijgen de mogelijkheid om ontwikkelomgevingen (zogenaamde low-code/no-code platforms) te gebruiken om zelf applicaties te maken die waarde toevoegen aan het bedrijf en processen optimaliseren. Deze werknemers staan bekend als "citizen developers".

Het potentieel van deze platforms is ook erkend door het strategieadviesbureau Gartner in een recente studie getiteld "Harness the Disruptive Powers of Low-Code: A Gartner Trend Insight Report" en noemt productiviteitsstijgingen en een vermindering van resourcebeperkingen als voordelen. Gartner voorspelt dat in 2025 ongeveer 70% van de nieuwe applicaties zal worden gebouwd op low-code en no-code platforms, vergeleken met minder dan 25% in 2020.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Pascal Schroeder